Losse draadjes

Ontvlambaar. Dat is de term die het beste past bij het land van vandaag. Een redeloze woede maakt zich van een deel van de mensen meester. Na de boze boeren volgden boze reljongeren en boze virussceptici. De remmen gaan los. Stuitend waren de filmpjes van rebellerend straattuig in de Randstad en minstens even stuitend waren de filmpjes van spugende viruswaanzinnigen in Den Haag.

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie donderdag tegen de coronamaatregelen. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en sloot het Binnenhof af.

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie donderdag tegen de coronamaatregelen. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en sloot het Binnenhof af. FOTO ANP/PHIL NIJHUIS

Ook in Dokkum is het gemoed wel eens rustiger geweest. Burgemeester Johannes Kramer spreekt er verderop in deze krant over. Angst doet rare dingen met de mensen. Er heerst een bepaalde spanning. Inwoners zijn zichzelf kwijtgeraakt. Psychologe Irma van Steijn rept over een diarree aan opruiende berichten op de sociale media die bij sommigen de toegang tot het gezonde verstand blokkeert en het gevecht tussen de rekkelijken en de preciezen polariseert. Het tropische weer geeft het beslissende zetje.