Losse draadjes

Ontvlambaar. Dat is de term die het beste past bij het land van vandaag. Een redeloze woede maakt zich van een deel van de mensen meester. Na de boze boeren volgden boze reljongeren en boze virussceptici. De remmen gaan los. Stuitend waren de filmpjes van rebellerend straattuig in de Randstad en minstens even stuitend waren de filmpjes van spugende viruswaanzinnigen in Den Haag.

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie donderdag tegen de coronamaatregelen. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en sloot het Binnenhof af.

Betogers bij het Binnenhof tijdens een demonstratie donderdag tegen de coronamaatregelen. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en sloot het Binnenhof af. FOTO ANP/PHIL NIJHUIS

Ook in Dokkum is het gemoed wel eens rustiger geweest. Burgemeester Johannes Kramer spreekt er verderop in deze krant over. Angst doet rare dingen met de mensen. Er heerst een bepaalde spanning. Inwoners zijn zichzelf kwijtgeraakt. Psychologe Irma van Steijn rept over een diarree aan opruiende berichten op de sociale media die bij sommigen de toegang tot het gezonde verstand blokkeert en het gevecht tussen de rekkelijken en de preciezen polariseert. Het tropische weer geeft het beslissende zetje.

Als we het alleen beschouwen door een psychologische bril valt het mee. Dan is het zaak om deze coronatijd nog even uit te zitten om, met koeler weer en een vaccin in aantocht, langzaam vooruit te kijken naar komend voorjaar als we weer met tante Sjaan de polonaise mogen lopen.

Toch lijkt er wezenlijk meer aan de hand. En dat baart zorgen. Op meerdere fronten wordt de zaag gezet in het vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat. Dat geldt in de eerste plaats voor de nationale overheid, die dat deels over zichzelf heeft afgeroepen. Er zijn gruwelijke missers begaan in de toeslagenaffaire die de Belastingdienst maar niet tot een goed einde wil brengen. Het ministerie van Landbouw kwam met een slecht doortimmerde voerregel. Het is olie op het vuur.

Ook het vertrouwen in de politie staat onder druk. De tijd dat we ontzag hadden voor bromsnor ligt ver achter ons. Op de sociale media komen filmpjes voorbij van agenten die op straat worden beschimpt, bespuugd en in het nauw gedreven. Die aanblik doet zeer.

Nachtelijke rellen deden de burgemeesters Jan van Zanen (Den Haag) en Peter den Oudsten (Utrecht) vervroegd terugkeren van vakantie. Zij stelden duidelijke grenzen, grepen in waar nodig en wisten de orde te herstellen. Den Oudsten kondigde een noodbevel af voor verschillende wijken en sprak jongeren en hun ouders aan. In Den Haag sneed Van Zanen de scoo-terjeugd de pas af.

Dit zijn voorbeelden die navolging verdienen. Want hoe spanningsvol een coronatijd ook moge zijn, spugende idioten mogen nooit de norm worden in Nederland. Oud-president Barack Obama riep de Amerikaanse kiezers gisteren op om op te staan. Zij moeten er samen voor zorgen dat de basisprincipes van de democratie overeind blijven staan. Obama zei: Laat het cynisme niet winnen.

Hij had voor het Nederlandse volk kunnen staan.

Reageren? commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar