Liever ontslag dan weer op ic werken: 'Ik kan dit niet voor de tweede keer aan'

‘Niet terug naar de ic-afdeling.’ Foto ANP Foto: Remko de Waal

Enkele weken geleden ben ik een paar dagen opgenomen geweest in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam voor een medische ingreep. De afdeling was nog maar matig bezet, want door corona was alles gesloten geweest en men kwam nu weer wat op gang.

Artsen en verpleegkundigen hadden daardoor ook wat meer tijd voor een gesprek. Ik moest de eerste nacht ieder uur gecontroleerd worden, dus van slapen kwam niet veel, maar er was wel tijd voor een gesprek.

De nachtverpleegkundige vertelde mij dat ze heel blij was weer op haar afdeling te werken, want ze was een tijd tewerkgesteld op de ic’s van de corona-afdeling waar heel veel mensen lagen. Ze had wel tien mensen moeten reanimeren, van wie de helft onder haar handen stierf. Dat wil ze nooit weer meemaken en ze vertelde dat de meeste mensen op de ic’s tussen de veertig en zestig jaren oud waren.

Maanden revalideren

Als ze van de ic’s mochten vertrekken, waren de patiënten vaak erg gehandicapt en moesten ze maanden revalideren. De verpleegkundige betwijfelt of sommige mensen weer helemaal herstellen en ze verwacht in het najaar weer een opleving van het virus. Ook verwacht ze weer een heleboel patiënten, ook jongeren, maar zij heeft bij haar bazen aangegeven dat ze dan niet meer te werk gesteld wil worden op de corona-afdeling.

Als ze toch moet, neemt ze haar ontslag en ze vertelde dat veel collegae, ook in bij voorbeeld het MCL in Leeuwarden daar net zo over denken. Er is onderling best wel contact. ,,Ik kan dit niet in zo’n korte tijd voor de tweede keer aan.” Ook de zaalartsen maken zich grote zorgen. Het ergste vinden zij nog dat veel mensen de wetenschap ontkennen.

,,Wij worden jaren opgeleid om onderzoek te doen volgens zeer uitgekiende methoden en procedures en een onderzoek kan jaren duren. Als er dan een resultaat uitkomt dat een aantal burgers niet goed uitkomt, is het niet waar en zijn wij de boodschappers van leugens. De groep die corona betitelt als waanzin krijgt alle aandacht en is een schande. Wij hebben soms zeven dagen in de week, tien uren per dag moeten werken en mensenlevens gered.”

Protesteren op het Malieveld

Ook vinden ze het verbazingwekkend dat bouwvakkers en boeren met wat grote machines half Nederland platleggen en tegen alle voorschriften in protesteren op het Malieveld. Iedereen praat er vervolgens over en heeft begrip voor hun situatie en daar willen ze ook niets aan afdoen – maar toch. De verpleging en verzorging protesteren al jaren zonder overlast te veroorzaken en de patiënten merken daar niets van, maar niemand luistert ernaar. ,,Misschien zijn we te netjes.”

Er worden grote problemen voorzien in de gezondheidszorg en zeker in West-Nederland gaat het nu nog goed doordat er veel mensen uit bij voorbeeld Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika ingesprongen zijn. Anders was het daar al volkomen fout gegaan.

Verpleegkundigen en schoonmakers bijvoorbeeld verdienen al jaren structureel veel te weinig en de werkdruk is veel te hoog. Dat gaat ook op voor de verpleeghuiszorg, de thuiszorg, GGD’s en Jeugdhulpverlening. Er moet wat fundamenteel veranderen en dat geluid wordt breed gedragen.

Tot zo ver de alarmerende geluiden die mij werden verteld.

GEERLING VISCH

Oudemirdum

Nieuws

menu