Liefde voor taal

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

De week die begon met Vlamingen op de redactie eindigde met de aankondiging van twee nieuwe columnisten van eigen bodem. Frysk en Bilkerts.

Het was natuurlijk de hele week onderwerp van discussie op de redactie: wat gaat de overname van het Belgische Mediahuis betekenen voor ons? Voor de zaterdaglezers: maandag werd een principeovereenkomst getekend door de aandeelhouders FB Oranjewoud en JM Fonds over de overdracht van de aandelen van NDC mediagroep. Op een bijzondere lokatie: Keramiekmuseum Princessehof, toepasselijk (of ironisch) een instelling die wordt geleid door Kris Callens, een Vlaamse directeur met een Fries hart.

Na de ondertekening ontvingen we de top van Mediahuis op de redactievloer. Heel diep ging het niet natuurlijk maar de kennismaking was aangenaam en we hadden de kans om de bezoekers te wijzen op ons onvolprezen Ger Boskloppermuseum. In de vitrinekasten op de redactie liggen diverse voorwerpen uit de roemruchte historie van de LC. Ook bij de ondertekening lag een tastbare herinnering: de eerste Saturdagse Courant uit 1752. We zijn trots op ons verleden en klaar voor de toekomst.

Nadat de beoogde nieuwe eigenaren waren vertrokken naar Groningen voor een soortgelijk bezoek aan onze collega’s van Dagblad van het Noorden , was het tijd voor een redactievergadering. Via het beeldscherm uiteraard, want er gelden nog steeds coronamaatregelen. De stemming was over het algemeen positief. De vragen gingen over de andere kranten waar we stukken mee zouden kunnen uitwisselen, freelance tarieven en in hoeverre de nieuwe eigenaren zich zouden gaan bemoeien met de inhoud van de krant. Over de gegroeide macht van de Belgische uitgeverijen Mediahuis en DPG (De Persgroep) verwijs ik u trouwens graag naar het stuk van Pier Abe Santema in Sneon & Snein .

Wat ons lijkt te verbinden is de liefde voor nieuws, kranten en taal. Met die elementen in het achterhoofd presenteerde cultuurverslaggever Jacob Haagsma in de krant van vrijdag onze twee nieuwe columnisten. Gerard de Jong zal om de twee weken een column schrijven in het Bildts, een mooie afwisseling met de columns van Johan Veenstra die schrijft in het Stellingwerfs.

Ook nieuwsgierig maakte de eerste column van Martsje de Jong, de opvolger van de onvolprezen Fedde Dijkstra in de Freed, onze vrijdagse cultuurbijlage. De schrijfster, dichter en vertaalster gaf zichzelf een mooie opdracht mee. „Meist de boel opblaze, meist sjarzjearje. Mar it is krekt as mei de Formule 1: meist wol in eintsje út de bocht fleane, mar moast net de grindbak yn.” Hup Martsje!

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu