Leren van de Duitsers

Zijn er verschillen tussen Duitsers en Nederlanders? Die vraag kreeg een naar Duitsland geëmigreerde Friese bedrijfsleider een keer op een boerenvergadering. Jazeker antwoordde hij en hij illustreerde dit verschil aan de hand van een wegversperring in de buurt van het melkveebedrijf waar hij werkte. Als een automobilist het verboden toegang-bord negeerde, was de kans groot dat het een Nederlander was.

Duitsland wil risicogrens corona verlagen

Duitsland wil risicogrens corona verlagen ANP

Verklaart deze karaktertrek - het opzoeken of zelfs overschrijden van de grenzen van de wet - het grote verschil in de coronacijfers tussen de buurlanden? Het zou zo maar kunnen. Hoe dan ook, feit is dat vanaf het begin de Duitse corona-aanpak veel succesvoller is dan de onze.

Nederland telt tot nu toe circa 10.000 sterfgevallen door corona, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Duitsland zijn dat er net zo veel, terwijl het land circa 4,5 keer meer inwoners telt. De afgelopen weken laten de de besmettingscijfers vrijwel eenzelfde beeld zien. Nederland meldt dagelijks ruim 8000 nieuwe besmettingen, in Duitsland zijn het er minder.

Corona in Duitsland

Los van het verschil in karakter, is ook het verschil in het beleidsdoel een belangrijke verklaring, stelde beleidsadviseur Anne Marie Juli onlangs in NRC Handelsblad . Juli is beleidsadviseur en onderzoekt de corona-aanpak in meerdere landen. Ze concludeert dat in Nederland het belangrijkste doel is dat de gezondheidszorg niet overbelast raakt. In Duitsland is de inzet er vooral op gericht dat zo weinig mogelijk mensen besmet raken.

Die inzet brengt met zich mee dat onze oosterburen meer oog hebben voor preventie. Er wordt massaler getest en men gaat onverdroten door met contactonderzoeken en het opleggen van quarantaines. Aan materiaal is geen gebruik. Iedereen die symptomen heeft, kan worden getest.

Nederland komt vooral in actie als er teveel corona-patiënten in de ziekenhuizen dreigen te belanden en we geven al snel de moed op om de corona-brandhaarden op te sporen. ,,Daar is geen beginnen meer aan”, is het vaak het weerwoord van de GGD die vervolgens concludeert dat meer dan de helft van de besmettingen plaats vindt in de thuissituatie. Een nogal onbevredigende constatering. Besmettingen binnenshuis zijn immers amper te voorkomen. Het gaat er vooral om de brandhaarden buitenshuis goed in beeld te brengen en daar lering uit te trekken.

Beter handhaven

Een ander verschil is dat er in Duitsland harder opgetreden wordt. Wie de quarantaineplicht negeert, riskeert hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf. In Nederland zou dit stevige sanctiebeleid onhaalbaar mede omdat bestuurders, politici en de koning niet het goede voorbeeld geven.

Toch zou het leerzaam zijn om eens te gaan buurten bij het Duitse corona-crisiscentrum. Vooral wat betreft de preventieve aanpak. Want wie preventief te werk gaat, hoeft minder te handhaven en kan daardoor ook beter handhaven.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de  Leeuwarder Courant  reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl  .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar