Lenigheid Friese PvdA loont. Partij maakt wel deel van nieuw college terwijl winnaar FNP moet afhaken | LC commentaar

De huidige Friese coalitie van CDA, PvdA, VVD en FNP gaat zeer waarschijnlijk plaats maken voor BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze vier partijen hebben er het volste vertrouwen in dat er voor de zomer een mooi ‘regeerakkoord’ op hoofdlijnen ligt waarmee ze de komende vier jaar Fryslân zullen besturen.

Onder het toeziend oog van verkenner Chris Stoffer presenteert BBB-lijsttrekker Abel Kooistra (BBB) de beoogde Friese coalitie met Edou Hamstra (PvdA), Friso Douwsta (CDA) en Matthijs de Vries (CU).

Onder het toeziend oog van verkenner Chris Stoffer presenteert BBB-lijsttrekker Abel Kooistra (BBB) de beoogde Friese coalitie met Edou Hamstra (PvdA), Friso Douwsta (CDA) en Matthijs de Vries (CU). Foto: JACOB VAN ESSEN

Dat doet pijn bij de VVD en vooral bij de FNP. De Fryske Nationalen wisten als enige middelgrote partij de storm van BBB te weerstaan en meer stemmers aan zich te binden, zowel procentueel als in absolute aantallen. Daar komt bij dat FNP en BBB inhoudelijk veel raakvlakken hebben als het gaat om de leefbaarheid van het Friese platteland, het openbaar vervoer, de woningbouw en de aversie tegen de Lelylijn.

Landelijke strategie BBB?