Lekker vliegen

Eerlijk gezegd dacht ik dit voorjaar dat alles anders zou worden. De snelweg ging dood, in Venetië kwamen alleen nog Italianen en ineens konden we nergens meer heen.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Maar kennelijk wennen we aan gevaar. En hee, we vliegen weer.

Twee maanden geleden dacht ik nog dat we misschien vaker de auto of de trein zouden pakken, maar nu hangen we gewoon met mondkapjes op hoog in de lucht.

Een vliegtuig van de Nederlandse reisorganisatie Corendon werd vorige maand feestelijk ingehaald in de Bulgaarse badplaats Boergas aan de Zwarte Zee. Vlakbij ligt de toeristenfuik Sunny Beach.

Een paar jaar geleden reed ik er bij toeval langs, toen ik een reportage maakte over mensenhandel. Overal stonden megalomane, betonnen hotelflats en het rook er naar maffiageld.

Al vanaf 479 euro zit je een week all-inclusive in de Zornitza Residence. Als je een beetje overspannen bent van alle coronastress en met je lenzen uit en door je oogharen heen naar de zee kijkt, kun je er vast heerlijk uitrusten.

Vorig jaar september lagen er soms oude broodjes bij het buffet, schrijft ene Casper op de site van Corendon, en de frisdranken waren helaas veel te zoet maar verder was alles perfect. De disco’s zijn tot zeven uur ’s ochtends open en als je van gekkigheid niet meer weet wat je moet doen, staat er voor ,,jong en oud’’ een animatieteam klaar.

Tim Clark, de aftredende president van Emirates Airlines, gelooft trouwens ook al niet dat we door de pandemie minder gaan vliegen. Over tien jaar nemen twee keer zoveel mensen het vliegtuig, denkt hij.

Misschien wel, dacht ik, als we tenminste niet worden afgestraft. Viroloog Marion Koopmans vertelde een paar weken geleden in De Volkskrant over de moleculair bioloog Craig Venter die twee jaar lang over de wereldzeeën voer en overal emmertjes water schepte.

Venter ontdekte dat virussen helpen om het ecologisch evenwicht te herstellen. Als er sprake is van een explosieve algengroei, infecteren ze de hele bliksemse bende waardoor de algen sterven.

,,Dat is wat virussen doen’’, zei Koopmans. En zo pakt het coronavirus nu ook ons aan. ,,Als steeds meer mensen en steeds meer dieren steeds dichter op elkaar komen te zitten, neemt het risico op virusinfecties toe.’’ Op die manier herstellen ze het natuurlijke evenwicht.

Een virus heeft geen moreel oordeel, het is er gewoon. En het muteert. We zijn met te veel en als we blijven reizen en kopen en vreten en vervuilen komt het iedere keer in een nieuwe vorm terug.

Ondertussen heeft de meerderheid van de mensen geen zin meer om zich aan de corona-beperkingen te houden, hoorde ik een cafébaas deze week zeggen. Continu moet hij zeggen dat ze op hun barkruk moeten blijven zitten. Dat ze niet mogen dansen. Dat ze niet zomaar bij anderen kunnen aanschuiven.

Een collega-ondernemer was in tranen uitgebarsten omdat hij door zijn eigen stamgasten werd uitgescholden. Het was de drank, denk ik. We bedoelen het allemaal niet zo. We willen weer lol hebben. We denken dat we sterker zijn dan de natuur. Tot de volgende klap.

Want je kunt heel nare dingen over coronavirussen zeggen, en als je ze echt in een hoek wilt drijven vergelijk je ze met een griepje, maar ze werken wel hard. Harder dan wij.

Jantien.de . boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column