Le roi s'amuse

Eén keer was het toneelstuk Le roi s’amuse van schrijver Victor Hugo in Parijs opgevoerd, in 1832, en dadelijk werd het verboden.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Het ging over een losbol van een koning die, de titel zegt het al, zich vermaakt met de vrouwtjes. Meer nog gaat het over zijn hofnar, die het slachtoffer wordt van de lichtzinnigheid. De regering zag er kritiek in op Lodewijk Philips I, de Franse koning van dat moment (en de laatste, trouwens) en zette het stuk stop.

Hugo boos. Vrijheid van meningsuiting en zo. Maar dat hielp niks. Pas vijftig jaar later mocht het weer worden opgevoerd. Toen had iedereen het al gelezen en ook Rigoletto gezien. de opera die Verdi er in 1857 op baseerde. Al was daarin van de koning een hertog gemaakt. Koningen zijn lichtgeraakt, daar moet je altijd mee uitkijken.

De titel kwam dit weekeinde van pas, omdat onze koning zich ook amuseerde. De kinderen en de zwemkleding ingeladen en hop! naar Griekenland. Even weg, nu het nog kan.

'Koningen zijn lichtgeraakt'

Op de derde dinsdag van september hield hij het volk voor: ,,Nederland heeft in de coronacrisis bewezen verantwoordelijk, saamhorig en flexibel te zijn. Laat ons dat volhouden zolang dat nodig is. En laat ons daar vertrouwen aan ontlenen voor de toekomst.’’

En: ,,De coronacrisis stelt ons ernstig op de proef in alles wat van waarde is: gezondheid, werk, familie en vriendschappen. En we realiseren ons: juist nu wordt gezamenlijkheid en verantwoordelijkheid gevraagd.’’

Vandaar dat zijn vakantie na een dag alweer is stopgezet. Het is treurig en vermakelijk tegelijk: Le roi nous amuse .

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie