Lange arm van de VS

Nederland schreeuwt moord en brand over de ten onrechte teruggevorderde kinderopvangtoeslagen. Terecht want vele duizenden gedupeerden is groot onrecht aangedaan door de nietsontziende fraudeaanpak van de Belastingdienst en de naar elkaar verwijzende ministeries. Het was Kafka in het kwadraat. Hoopgevend voor de gedupeerden is dat alle door de parlementaire ondervragingscommissie aan de tand gevoelde (oud)ministers en topambtenaren beterschap beloven en de benadeelden ruimschoots genoegdoening toezeggen.

FOTO

FOTO ANP

Zorgelijk stil blijft het echter rond een andere groep die eveneens groot onrecht wordt aangedaan: de zogenaamde accidental Americans. Het gaat om circa 40.000 Nederlanders die bij toeval ook Amerikaans staatsburger zijn doordat ze in de VS zijn geboren. Veelal hebben ze geen enkele herinnering aan het land. Hun ouders verbleven er een paar jaar waarna ze weer terugkeerden naar Nederland.

Deze toevallige Amerikanen wordt nu al een paar jaar het leven zuur gemaakt. Onder anderen Annie Brouwer-Hoogsteen, eigenaresse van een kapsalon in Harkema en in 1967 geboren in Californië, deed eind januari hierover haar schokkende relaas in deze krant.

De oorzaak van deze nachtmerrie is een uit 2014 daterend belastingverdrag tussen de VS en Nederland (en ook met andere landen). Dat schrijft voor dat ook in het buitenlande woonachtige en werkende Amerikanen belasting moeten betalen. Op zich is dat al wonderlijk. Normaal gesproken betalen mensen alleen belasting in het land waar ze wonen en werken. Het lijkt erop dat Washington vooral de in het buitenland woonachtige zwartspaarders wil aanpakken.

De Belastingdienst gaf banken de opdracht om de gegevens te delen van hun Nederlands-Amerikaanse klanten. Banken maanden vervolgens deze klanten om een burgerservicenummer aan te vragen voor de Amerikaanse belastingdienst. Ze pakten deze taak uiterst serieus op uit vrees voor Amerikaanse sancties. De oproep van de banken negeren is geen optie. Dan schrapt de bank het rekeningnummer en zonder zo’n nummer is het als burger of ondernemer ondoenlijk om te functioneren.

De meeste accidentals kiezen er voor om zich uit te schrijven als Amerikaans staatsburger. Maar ook dat is een tijdrovende en dure klus. Bovendien eist de Amerikaanse belastingdienst dat er nog even afgerekend wordt over de afgelopen vijf jaar.

Het is beschamend dat de Nederlandse overheid zich zo laat piepelen door de lange arm van de VS. Meehelpen aan de aanpak van Amerikaanse zwartspaarders is prima, maar dat iedere toevallige Amerikaanse Nederlander gedupeerd wordt, is onverteerbaar. Nederland moet dit belastingverdrag openbreken en onderwijl de gedupeerden een veilig bankrekeningnummer verstrekken.

comentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar