Laat mij en mijn leerlingen de komende jaren nog op de fiets naar de Hounspolder gaan | opinie

‘Nog jaren per fiets naar de Hounspolder.’

‘Nog jaren per fiets naar de Hounspolder.’ FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Ik lees verontrustende berichten over toekomstige bebouwing in de Hounspolder. De schrik slaat me om het hart: het zal toch niet dat de gemeente Leeuwarden ervoor kiest juist daar huizen te bouwen?

De laatste jaren dringt het steeds meer door dat de weidevogels in Friesland het zwaar hebben. Er is steeds minder ruimte voor ze. Laat de Hounspolder nou net een plek zijn waar ze zich wel kunnen vestigen. En waar wij als passanten van kunnen genieten.

Mijn leerlingen kijken me soms vragend aan als ik vertel over de grutto of de kievit. Dan leg ik uit dat het vogels zijn. En ik laat plaatjes zien op mijn moderne digibord. Ik geef ze een opdracht om informatie op te zoeken over de verschillende weidevogels.

En dan komt de dag dat we de fiets pakken. En ouderwets met verrekijkers op pad gaan. Wat heerlijk dat dit nog kan. Die Hounspolder is namelijk op tien minuten fietsen van mijn school. Waar mijn leerlingen de grutto in het echt zien. Of waar ze zien dat de kievit zijn nest verdedigt tegen roofvogels. Dát is nou levensecht en betekenisvol leren. En hoe blij ik ook ben met alle nieuwerwetse apparatuur in mijn lokaal, dat weegt niet op tegen de beleving die we buiten hebben als we de vogels in het echt meemaken.

Spannender dan een horrorfilm

Afgelopen voorjaar stapte ik samen met mijn collega en de klas op de fiets. Al voordat we de Hounspolder bereikten, moest de eerste stop worden gemaakt. Een reiger aan de kant van de weg! De mobieltjes kwamen uit de broekzak, hier moest een foto van worden gemaakt, die vervolgens gedeeld werd op de sociale media. Vooraf nog even navragen: dit was toch een blauwe reiger?

We fietsten door. En ja hoor, daar zagen we de grutto al. En na wat verder speuren ontdekten we ook meerdere kieviten. Verrekijkers werden uit de fietstassen gehaald, dit moesten we goed bekijken. Enthousiaste leerlingen riepen dat ze nog andere vogels zagen. Inderdaad, daar doken ook de tureluur en scholekster op!

Toen werd het spannend; een bruine kiekendief had het voorzien op het nest van een kievit. De leerlingen hielden hun adem in... het zou toch niet? ,,Dit is nog spannender dan een horrorfilm’’, verzuchtte een leerling. Deze keer liep het voor de kievit gelukkig goed af: de bruine kiekendief werd weggejaagd.

Gun de weidevogels hun plek

Zo’n leerervaring willen we onze jongeren toch niet afnemen? Het moet toch mogelijk zijn om de bouw van de Hounspolder te stoppen, of 300 meter op te schuiven. Zodat deze plek bewaard blijft. Niet alleen voor de weidevogels die al zo weinig plek hebben in Friesland. Maar ook voor mijn toekomstige leerlingen.

Alsjeblieft, gemeenteraad en burgemeester en wethouders, bouw niet in weidevogelgebied. Laat mij en mijn leerlingen de komende jaren nog op de fiets naar de Hounspolder. Gun de weidevogels hun plek en gun ook de volgende generaties Leeuwarder leerlingen deze ervaring.

Anita Boersma, docent biologie Mariënburg in Leeuwarden.