Laat God zich werkelijk verbidden? opinie

‘Dat een baken van vrede, moed en gerechtigheid als Titus Brandsma alleen heilig verklaard kon worden verklaard door ‘het bewijs van een wonder’ is een schande.’ FOTO ANP

Hebben we net de corona-ellende achter de rug, waarbij allerlei mensen onzinnige dingen verkondigden zonder ook maar één wetenschappelijke fundering, lees ik nu dat christen psycho-oncoloog Hans Schilder uit Sint Nicolaasga beweert dat een zieke kan genezen door te bidden (LC 13 mei, ‘Wonderbaarlijke genezingen: ‘God laat zich verbidden’’).

Hoewel, sinds jaar en dag zingen de Engelsen hun ‘God save the queen’ . Dat moet een gunstig effect op koningin Elizabeth hebben, want ze is ondertussen 96. Daar moest ik aan denken, toen ik dat wonderlijke artikel over gebedsgenezing las. Zou het gebed dan toch invloed hebben op het verloop van een ziekte?

Dat mensen op een wonderbaarlijke manier genezen, daarvan zijn voorbeelden. Dat komt omdat ziekten en kwalen ruwweg te verdelen zijn in drie groepen. Je hebt lichamelijk of geestelijk ongemak dat niet overgaat. Daar moet je mee leren leven en in het ergste geval ga eraan dood.

Wonderbaarlijk ziek

Dan is er een groep waar een arts iets kan betekenen, bijvoorbeeld bij een gebroken been. Die patiënten komen niet bij Hans Schilder. De laatste groep bestaat uit mensen van wie de kwaal of ziekte ook zonder ingrijpen verdwijnt. Dat sommige mensen genezen na het bidden lijkt me zeker, maar niet door het bidden. Wat die enkele wonderbaarlijke genezingen betreft: veel meer mensen worden op een wonderbaarlijke manier ziek en gaan eraan dood.

Het spreekt vanzelf dat een krant een breed spectrum van meningen en ideeën aan bod laat komen, ook al slaan die soms als een tang op een varken. Meestal worden zulke ideeën niet weersproken. Waarom zou je? Bovendien kun je dan wel aan de gang blijven.

Maar deze beweringen van Hans Schilder mogen niet onweersproken blijven. Hij verkondigt namelijk dat er een hogere macht is, die over ons menselijk leven beslist. Met dat idee staat hij niet alleen. In religieuze kringen zijn nog altijd mensen die daarvan overtuigd zijn. Dat is jammer, want het heeft geen enkele basis en kan tot merkwaardige gevolgen leiden.

Lourdes

Zo waren mijn vrouw en ik ooit in Lourdes bij zo’n gebedsdienst. Wij vonden het een zielige en beschamende vertoning. Er is overigens wetenschappelijk onderzoek naar gebedsgenezing bij kanker gedaan, met geen enkel gunstig resultaat en in vroom Amerika voelden mensen die wisten dat er uitbundig voor hen gebeden werd zich beroerder dan degenen voor wie niet gebeden werd: ‘Want als alleen God je nog kan redden, geef dan de moed maar op.’

Dat een baken van vrede, moed en gerechtigheid als Titus Brandsma alleen heilig verklaard kon worden verklaard door ‘het bewijs van een wonder’ is een schande.

Antwoorden

Het geloof in wonderen is trouwens niet voorbehouden aan religie. We herinneren ons nog Jomanda, met de dramatische gevolgen voor Sylvia Millecam, die haar gebrek aan vertrouwen in de reguliere geneeskunst met de dood moest bekopen.

Tot slot: ook de echte geneeskunde heeft niet overal een antwoord op, maar dat zovelen door die kennis en wetenschap genezen worden, daar is geen wonder of gebed voor nodig.

Pier Bergsma uit Hurdegaryp is lid van de vereniging Skepsis

Nieuws

menu