Scholiere Jasmijn: laat Fryslân 'bêste lân fan d'ierde' blijven | opinie

‘Kunnen mijn kleinkinderen nog naar dezelfde stranden?’ Foto: Niels Westra
Pakkende slagzinnen en serieus kijkende politici op flyers, het vliegt je deze tijd om de oren. Het is weer verkiezingstijd en vandaag mag er weer gestemd worden. Voor de Provinciale Staten van Fryslân.
Helaas moet ik nog even wachten voordat ik met het rode potlood eindelijk een vakje mag inkleuren op de lijst. Ik ben zeventien jaar, waardoor ik nog niet mag stemmen. Maar als ik mocht stemmen, dan wist ik het wel. Dan zou ik voor een partij stemmen die zich bezighoudt met de toekomst van ons klimaat. Met mijn toekomst.
Maar ondertussen hoor ik juist veel geluiden van protest. Partijen die roepen dat er geen klimaatverandering is of dat het wel goed gaat met de natuur en we wel met minder kunnen.
Stranden verlegd?
Ik vind Fryslân ‘it bêste lân fan d’ierde’, maar of dat zo blijft? Afgelopen jaren hebben we de eerste effecten gezien van klimaatverandering. Van recordhoge temperaturen tot stormen en neerslagtekorten; we zwaaien van het ene extreme naar het andere. En dit lijkt nog maar het begin te zijn.
Soms vraag ik mezelf af: hoe zou het leven er later uitzien? Hoe zou het eruit zien voor mijn kinderen? En voor mijn kleinkinderen? Zullen ze nog wel naar dezelfde stranden kunnen als die waar ik nu naartoe ga, of zal de stijgende zeespiegel deze hebben verlegd?
Ik besef maar al te goed dat deze verkiezingen belangrijk zijn voor het antwoord op mijn vragen. Dat het van belang is dat mensen zich niet laten verleiden door oneliners en gemakkelijke oplossingen. Want die zijn er namelijk niet. Elke keuze die we nu maken, heeft gevolgen voor de toekomst.
Niet langer wachten op verandering
Daar waar het gaat om het klimaat moeten de Friese Staten hun verantwoordelijkheid nemen. Dat is pas leiderschap. Vooruitgang komt er niet door extra regels op te leggen die de bouw van windmolens nog moeilijker maken, of door initiatieven van dorpen en boeren tegen te werken. Ook bedrijven zullen hun bijdrage moeten leveren en hierbij moeten de Staten helpen, zodat bedrijven in 2030 al kunnen verdienen aan een circulaire economie. Energiecoaches moeten gratis beschikbaar gesteld worden voor het MKB en extra opbrengsten van investeringen moeten gaan naar wat zo belangrijk is: het klimaat.
We kunnen niet langer wachten totdat veranderingen uit zichzelf tot stand komen. We moeten kiezen voor een groene toekomst. Voor een provincie met 100 procent duurzaam opgewekte energie, in een landschap waar boeren een goede boterham verdienen met hun producten en als hoeders van ons landschap. Opdat Friesland de eerste klimaatneutrale provincie van Nederland wordt. Het gezegde luidt immers niet voor niks Fryslân Boppe.
Jammer genoeg kan ik vandaag nog niet stemmen. Kan jij dat wel? Maak dan gebruik van dat voorrecht. En denk aan mij en alle jongeren van vandaag en morgen. Stem voor vooruitgang en de toekomst. Want Fryslân is ‘it bêste lân fan d’ierde en dat moat ek sa bliuwe’.
Jasmijn Bottema (17) uit Gauw zit in de zesde klas van het gymnasium op RSG Magister Alvinus in Sneek