L. H. O. O. Q.

In 1919 tekende Marcel Duchamp een snor en een puntbaard op een ansichtkaart van de Mona Lisa en noemde het L. H. O. O. Q. De afkorting betekent niks, maar als je de letters op zijn Frans uitspreekt klinkt het als Elle a chaud au cul. Zij heeft het heet aan haar - oh sorry, kinderen lezen dit misschien ook. (Het is ordinair en rijmt op heet.)

Foto Annet Eveleens, maar dan beklad

Foto Annet Eveleens, maar dan beklad

Duchamp stak de draak met Belangrijke Kunst en schokte de burgerij. ,,Is dat nou kunst?’’ Inmiddels is het dat, het hangt als Dada in het Centre Pompidou in Parijs, de schrik en boosheid zijn na een eeuw geluwd.

Behalve bij Marco Molhoek, fractievoorzitter van de VVD Smallingerland.

Hij is buiten zichzelf omdat mensen snorretjes hebben getekend op verkiezingsposters in zijn gemeente, we lazen het gisteren in de krant . Wie meende dat er in Smallingerland ergere zaken zijn om je als politicus druk over te maken zit fout: Molhoek is woe-dend. ,,Je blijft met je poten van verkiezingsposters af’’, briest hij, met de ferme woordkeus die hij van Mark Rutte heeft afgekeken.

'Dada even terug in Drachten'

Er stonden plaatjes bij, om de omvang van de schennis te illustreren. Rutte met een druipende stip onder zijn neus, Ploumen met een mondkapje van zwart pluis en Baudet met streepjes op zijn kin, zoals kinderen stoppelbaarden tekenen. Dada even terug in Drachten.

Molhoek ziet het anders. Volgend jaar maart zijn gemeenteraadsverkiezingen, hij vreest dat hij dan aan de beurt is. Daar heeft hij nu al een hete - oh nee sorry. Nu ik zijn VVD-profiel heb gegoogeld kan ik me dat voorstellen; volop tekenruimte voor snorren en gek haar. Dat gezicht blijft niet onbevlekt. Bovendien staat erbij: Gewoon. Doen . Nou graag, mijn handen jeuken.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column