Krant als podium

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC
Nu, aan het begin van de herfst, kijken we terug en hoop ik dat u als lezer plezier hebt beleefd aan de alternatieven die we op de redactie hadden bedacht. In de ‘dorpenserie’ maakten we bijvoorbeeld portretten van dorpen die niet zo vaak in het nieuws zijn. En omdat sommige wijken tegenwoordig groter zijn dan dorpen konden we die ook niet over het hoofd zien. Het bracht ons een mooi verhaal over sociale verbondenheid onder nieuwe bewoners van de wijk Houkesloot in Sneek.
De serie Typysk Frysk leverde veel reacties op, vooral de bijdrage van Irene Overduin over de economie van Friesland, sinds jaar en dag gedomineerd door de landbouw. Sommige lezers zagen het als anti-boer, terwijl de verslaggever vooral beschreef hoe de verhoudingen sinds jaar en dag liggen in de provincie. In de andere essays gingen onze journalisten op zoek naar hun band met de taal, de cultuur, het landschap en de politiek. Er is geen eenduidig antwoord over wat de Friese identiteit is of wat typisch Fries genoemd kan worden. Dat was ook niet het doel; het bevragen was genoeg.
Een ander project deze zomer was onze deelname aan het Straatberaad , waarin de organisatie Warming Up in gesprek ging met de Friese bevolking over de keuzes die gemaakt zouden moeten worden om klimaatverandering bij te sturen. In de maanden juli en augustus hebben we opiniestukken geplaatst om mensen aan het denken te zetten. Hidde Boersma betoogde bijvoorbeeld dat innovatie de sleutel is en dat de landbouw juist intensiever moet, om zo meer ruimte te krijgen voor natuur. Het aantal deelnemers aan het Straatberaad zelf was bescheiden maar het onderwerp leeft wel.
Online konden bezoekers hun mening geven over diverse klimaatstellingen, geen representatieve steekproef maar soms wel met verrassende inzichten.
Zo vindt een groot deel van de mensen dat de belasting op water niet omhoog zou moeten om mensen bewuster te maken van het gebruik, dat kinderen op de basisschool les zouden moeten krijgen over klimaatverandering en dat vliegen naar Berlijn, Londen en Parijs twee keer zo duur zou moeten zijn als reizen met de trein. Tegelijkertijd hebben de nuchtere stemmers vertrouwen in technologische vooruitgang en willen mensen hun huis alleen klimaatneutraal maken als het geld oplevert.
Elders in de krant vindt u de Eerste Friese Klimaatverklaring die is opgesteld naar aanleiding van de straatberaden en de stellingen. Corona en klimaat, het zijn twee crises waar we ook de komende herfst nog veel over zullen schrijven.