Knettergek

In de chaos, tussen de CNN-beelden en de live-berichten van The New York Times door, zag ik een tweet van premier Rutte voorbijkomen. ‘Vreselijke beelden uit Washington’, schreef Mark. ‘Dear Donald Trump, recognise Joe Biden as the next president today.’

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Kijk, daar kreeg ik weer een beetje een goed humeur van. Een belangrijke Nederlandse muis tipte de dolle Amerikaanse olifant. Ondertussen werd de deur van de Senaat gebarricadeerd met een antieke kast en rende een bebaarde man met zijn maten de trappen op.

Hij droeg een QAnon-trui met daarop een Amerikaanse adelaar en daarboven de tekst Trust the plan. Alleen Donald Trump kan de planeet nog bevrijden van een groep corrupte, pedofiele wereldleiders, predikt QAnon. En de aanhangers van de complottheorie zijn zo langzamerhand overal.

Corona-ontkenner Willem Engel verspreidde in september dit jaar nog een Nederlands QAnon-bericht op whatsapp. De oproep om ‘alle troepen te verzamelen’ en in Den Haag te gaan demonstreren werd afgesloten met de QAnon-strijdkreet: When we go one, we go all.

QAnon is belangrijker dan we denken, kopte het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic al in juni dit jaar. Nou dat kon je wel zeggen.

Ik keek naar de trappen van het Capitool. Er stonden niet alleen mannen met Trump-petjes. Nee, er stonden ook vrouwen. Dikkige, middelbare vrouwen met een matige motoriek. Toen ze weer naar beneden wilden tastten ze kippig met hun voetjes naar de traptreden en kregen ze een ondersteunend handje van zwaar bewapende politiemensen.

,,Ik hoop dat de relschoppers geen Trump-supporters zijn’’, zei de Republikeinse senator Cynthia Lummis, een van de partijtijgers die nog steeds achter de president staat. De Trump-aanhangers die zij kent zijn immers vooral ,,happy people, very patriotic en pro-America.’’

Ik keek nog eens naar alle Make America Great Again-petjes op de trappen en in de gangen. Naar alle mobiele telefoons ook die de relschoppers bij zich droegen en ik dacht aan een angstaanjagende tekst van QAnon.

‘Niemand kan zien dat je een aanhanger bent. Je ziet eruit als ieder ander. Je kunt een boekhouder zijn, een tandarts, een grootmoeder die cupcakes bakt. Niemand kan zien wie je bent. En dat is goed’, zo schrijft de geheimzinnige roerganger ‘Q’ van de complot-organisatie.

De boodschappen over de ‘deep state’, de ‘mainstream media’ en het coronavirus dat niks voorstelt en als wapen tegen het volk wordt gebruikt, klinken even stompzinnig als knettergek. Maar de aanhangers geloven echt dat ‘alleen Donald Trump’ of in Nederland misschien Forum voor Democratie tussen hen ‘en een vervloekte en verwoeste wereld staat’.

Terwijl in het Witte Huis mensen Donald Trump smeekten om de waarheid over de verkiezingsuitslag te vertellen dacht ik ineens aan mezelf toen ik 10 was. Ik stond voor de lege keukenkast en zei met een borrelende buik en het angstzweet tussen mijn billen dat ik echt, heus de mini-marsjes niet had opgegeten.

Als je te lang hebt gelogen kun je niet meer terug. Zelfs niet, denk ik, als je president van Amerika bent en een dringend twitter-bericht krijgt van Mark Rutte from The Netherlands.

jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column