Jeugdzorgmoeras

Het was een verfrissend bericht, vrijdag in deze krant. Friese gemeenten blijken in staat om miljoenen te besparen op hun uitgaven aan jeugdzorg. Door een strakkere regie kunnen ze de uitgaven voor beschermd wonen met enkele miljoenen euro’s omlaag brengen en bovendien willen ze het mes zetten in het woud van de lichte jeugdzorg.

In november 2019 trokken de Nederlandse wethouders nogmaals naar de Tweede Kamer om extra geld te vragen voor de jeugdzorg. Op de foto Attje Kuiken (PvdA) met in haar handen een actiesjaal.

In november 2019 trokken de Nederlandse wethouders nogmaals naar de Tweede Kamer om extra geld te vragen voor de jeugdzorg. Op de foto Attje Kuiken (PvdA) met in haar handen een actiesjaal. FOTO ANP

Nog niet zo lang geleden stonden de zaken er heel anders voor. Wethouders schreeuwden moord en brand. Met de overgang van de jeugdzorg van rijk naar gemeenten bleken de verstrekte potjes bij lange na niet genoeg. Er volgden petities, brandbrieven en smeekbedes. Krantenberichten over financiële moerassen en verzuipende begrotingen buitelden over elkaar heen.