Waaraan herken je een Nieuwe Toerist?

Op zoek naar de Nieuwe Toerist stapte ik de kledingzaak binnen.

FOTO ANNET EVELEENS

FOTO ANNET EVELEENS

Het stond immers in de krant: Ameland is ontdekt door een nieuw soort vakantiegangers. Ze verplaatsen zich in Tesla’s, hun loslopende honden sturen ecosystemen in de war, terwijl zij vingerknippend op het terras zitten, gewend om op hun wenken bediend te worden.

Het eiland is daarom een milde heropvoedingscampagne begonnen, met filmpjes en een website. De Nieuwe Toerist schijnt zelfs te poepen in het bos, al zie je daar in het filmpje niks over.

Waaraan herken je een Nieuwe Toerist? Ik zag een Tesla rijden, maar wat zegt dat? Zou het de ijs-etende man zijn met een tatoeage op zijn kuit? Zijn het die jongens op huurscooters, de truien om de hals geknoopt?

,,Er komen wel andere mensen’’, zei de eigenares van de kledingzaak. ,,Vorig jaar ook al. Ze kopen meer, dus ik ben er blij mee.’’ Haar zoon, die in de zaak hielp, dacht dat het in de horeca te zien moest zijn: ,,Ze kamperen bijna op het terras.’’

Daar kwam een mevrouw binnen. Was zij er een? Als ik antropoloog was geweest zou ik op haar afstappen om te vragen of ze vaak in het bos poept, maar dat leek me ongepast.

In plaats daarvan sprak de zoon van de eigenares haar aan. ,,Dat is een mooie Jaeger Lecoultre reverso’’, zei hij waarderend. De vrouw keek hem verrast aan. ,,Herkent u dat?’’, zei ze en hield haar horloge omhoog. Het bleek een aandenken aan haar overleden man, ze had zijn naam erin laten graveren.

Een leerzame middag. Niet alleen had ik een Nieuwe Toerist gezien, maar het was ook meteen zonneklaar dat een nieuwe generatie Amelanders daar al helemaal op is ingespeeld.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column