Gratis schoolontbijt, voedsel- en speelgoedbank? Als zelfs mensen met een baan de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, dan is de oplossing: hogere inkomens | LC commentaar

Het is crisis in de regeringscoalitie na de electorale afstraffing bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschappen. Alle focus ligt nu op stikstof – en dan vooral op het versoepelen van de aangekondigde maatregelen - maar het zou goed zijn als Mark Rutte cs. eens verder kijken dan de waan van de dag. De onvrede van de kiezer zit veel dieper dan je op grond van het verkiezingsprogramma van de BBB misschien denkt.

Premier Mark Rutte bij het ministerie van Algemene Zaken na afloop van een gesprek over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

Premier Mark Rutte bij het ministerie van Algemene Zaken na afloop van een gesprek over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP REMKO DE WAAL

Drie nieuwsberichten van de afgelopen week illustreren dit. Eén: 300.000 scholieren krijgen voortaan een gratis schoolmaaltijd, of kunnen hun ouders een bon geven met een tegoed van 11 euro om in de supermarkt voedsel te kopen. Het ministerie van Onderwijs trekt hier dit jaar 100 miljoen euro voor uit. Twee: er komen in het hele land duizend extra plekken waar gratis menstruatieproducten af te halen zijn. Het ministerie van Armoedebeleid stelt 2 miljoen euro beschikbaar. Drie: Follow the Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek, berichtte dat de Belastingdienst nog steeds burgers met betalingsachterstanden willens en wetens opzadelt met aflossingsverplichtingen die ertoe leiden dat gezinnen 150 euro per maand overhouden om van te eten.