Ingrijpend

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Het verhaal van Bregt en Wietske uit Ureterp maakte veel los. Het is belangrijk om de verhalen van coronapatiënten te horen.

Het nieuwe normaal, het oude normaal, het nieuwe abnormaal: iedereen heeft er een mening over maar wennen doet het nog niet. De terrassen zitten voller, de omgangsvormen in de supermarkt worden losser. Het deed me denken aan een interview dat we helemaal aan het begin van de crisis in de krant hadden. Zorgethicus Marian Verkerk wees toen op het begrip maatschappelijke hygiëne. „Wees je bewust van wat je doet en wat dat voor anderen betekent.”

Er zijn weinig besmettingen maar het coronavirus is niet weg. Deze week werd bekend dat vijf medewerkers van het Medisch Centrum Leeuwarden positief werden getest. De belangrijkste modellenmaker van het RIVM, Jacco Wallinga, vertelt in een interview in Trouw dat het reproductiegetal (R0) langzaam weer richting de één kruipt. Dat betekent dat het aantal besmettingen weer kan toenemen. Als het cijfer één is dan besmet een coronapatient één andere persoon. Hoe hoger de R0, hoe hoger het aantal besmettingen.

Het aantal patiënten is hier misschien niet zo hoog als in andere provincies, wat ze hebben doorgemaakt en de gevolgen die ze tijdens het herstel ondervinden zijn ingrijpend.

Het verhaal van Bregt Hoekstra en Wietske Werkman uit Ureterp maakte veel los vorige week. Verslaggever en dorpsgenoot Wieberen Elverdink had enkele weken daarvoor voorzichtig gevraagd of hij hun verhaal mocht opschrijven. Dat mocht. Na publicatie kwamen de reacties uit alle hoeken. Het was ,,heftig’’ en ,,overweldigend’’, zeggen ze hier zelf over. En dat in een weekeinde dat toch al emotioneel was, omdat Bregt voor het eerst sinds 13 april weer even naar huis mocht en de buurt de vlaggen had uitgehangen.

Alles bij elkaar namen honderden mensen na het lezen de moeite om hun steun te betuigen en sterktewensen te uiten. In eigen dorp was vóór het middaguur geen LC meer te krijgen, Ureterpers reden naar Drachten of Surhuisterveen voor een exemplaar.

In de Sneon & Snein van deze week spreekt Maria Del Grosso met Grietje Poortman uit Stiens. Zij schetst hoe het virus haar te pakken kreeg en hoe zwaar het herstel is. Haar waarschuwing: „Denk niet te licht over het gevaar van besmetting.” Op de pagina vindt u ook informatie over een publiekslezing van Studium Generale. Daar kunt u alle vragen kwijt over wat een intensive care opname met iemand doet. Voor iedereen die ziek is geweest: beterschap en sterkte. Wij blijven uw verhalen vertellen.

[email protected]

Nieuws

Meest gelezen