In ons hemd

Nederland staat er gekleurd op. Buitenlandse media schamperen over zelfingenomen Nederlanders die de coronacrisis met hun eeuwige discussies lieten ontsporen.

.

. ANP

Er is verbijstering om alles wat in dit hoogontwikkelde land niet lukt. Eerst waren er te weinig bedden, beademingsapparaten en gezichtsmaskers. Daarna te weinig testen, geïmplodeerd bron- en contactonderzoek, krakkemikkige handhaving, kwijtgescholden boetes, weggetoverd strafblad en gekwaak over mondkapjes. En nu is er te weinig verplegend personeel.

Zelfs Nederland-kenner Ben Coats, schrijver van het boek Why the Dutch are Different’, is verrast. De Telegraaf citeert: ,,Een land waarvan ik dacht dat het buitengewoon gevoelig was, lijkt ineens onbezonnen. Het lijkt eerder het nieuwe Brazilië.’’ Je vraagt je af wat dat buitenlandse gegniffel doet met de Nederlandse faam op watergebied. Is de dijkbescherming net zo’n hoogmoedig verhaal?

Te vrezen valt dat de vaderlandse reputatie er na de persconferentie van Rutte en De Jonge, gisteravond, niet beter op is geworden. De kijkers zagen twee nerveuze bewindslieden een ‘gedeeltelijke  lockdown ’ aankondigen. Toch weer halfslachtig. De deur gaat niet dicht, maar op de haak, zoiets. 

Wel was er deze keer een dreigement. Het volk krijgt twee weken de tijd om de steile besmettingscurve om te buigen. Lukt dat niet, dan volgt een echte  lockdown

Ter motivatie herhaalden de bewindslieden het verhaal over de overbelasting in de zorg, zieke en overlijdende vrienden en familie. De vraag is of dit weerkerende verhaal nog motiverend genoeg is. Nederlanders aanspreken op hun portemonnee heeft altijd beter gewerkt.

Stel dat de redekavelende, feestvierende Nederlanders gisteren van Rutte te horen hadden gekregen: ‘uw rijkdom staat op het spel, uw baan, uw inkomen, uw bedrijf, uw oudedagsvoorziening. Er komt armoede als u zo doorgaat.’ Dan komt de schrik er goed in. 

Overdreven? Voor een flink aantal Nederlanders is het al realiteit. Nu al, in dit eerste coronajaar, hebben 22.000 huishoudens een dermate inkomstenterugval voor de kiezen gekregen dat ze hun hypotheek niet meer op tijd kunnen aflossen, meldt De Nederlandsche Bank. En liefst 73.000 huishoudens hebben zo weinig buffer dat ze bij een inkomensval binnen drie maanden in de problemen komen.

Die gaan de stad niet meer in voor pretinkopen, een filmpje of een biertje. Vreesachtigen blijven weg; moedelozen vergaat de lust. Winkels, bioscopen en horeca verliezen omzet. Zo gaat het van kwaad tot erger.

Voorheen kwam Nederland economische tegenspoed te boven met export. Juist de uitvoer is in tijden van corona geen vanzelfsprekendheid. Wie wil er zaken doen met land dat steeds van oranje naar rood springt? 

Eenduidig streng zijn, door de zure appel heen bijten, is de beste optie. Het alternatief, continue corona-uitbraken, halve maatregelen, pappen en nathouden, ondermijnt op den duur de hele economie. Ook de zorg-economie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar