In de frontlinie, maar niet gevaccineerd

Het vaccin AstraZeneca is in Nederland goedgekeurd voor mensen tussen 18 en 65 jaar. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

De Physician Assistent is steeds vaker de hoeksteen van de huisartsenpraktijk en staat in de frontlinie van de coronapandemie. Toch lijkt deze groep ‘vergeten’ in het vaccinatieprogramma. 

Ik ben werkzaam als Physician Assistant (PA)¹ in de huisartsenpraktijk en ben als zodanig actief in de zogenaamde frontlinie van deze pandemie. Ik doe mijn spreekuren drie volle dagen in de week, waarbij zeer veel Covid-verdachte patiënten voor mij zitten. En, helaas, met regelmaat worden er mensen positief getest.

Uiteraard houden wij onze triage zo scherp mogelijk, maar het is al gebeurd dat er een patiënt door de mazen is geglipt, met als gevolg dat ik achteraf leerde dat deze positief werd getest. Vervolgens ben ik uit voorzorg vijf dagen in quarantaine gegaan, zoals op dit moment de adviezen ook aangeven. Het resultaat was dat ik dan ook vijf dagen geen zorg kon geven aan patiënten en simpel gezegd tientallen consulten heb moeten annuleren. Dit had voorkomen kunnen worden.

Hetzelfde risico

U kunt zich, na bovenstaande te hebben gelezen, vast voorstellen dat ik zeer verbaasd en teleurgesteld ben nu blijkt dat de Physician Assistants in de huisartsenpraktijk niet met voorrang worden gevaccineerd. Terwijl de huisartsen, die nota bene exact hetzelfde risico lopen in dezelfde werkomgeving, wel massaal met spoed worden gevaccineerd  en ook de Physician Assistants in de ‘spoedzorg’ worden voorgetrokken. Zo blijkt thans uit het vaccinatieprogramma.

Ik kan dit niet rijmen met de werkelijkheid en ik begrijp deze discriminatie dan ook totaal niet. Tevens zijn er niet veel  Physician Assistants werkzaam in de eerste lijn in de huisartsenpraktijk, dus logistiek kan dit geen probleem zijn. Ik ben van mening dat we gewoon zijn ‘vergeten’ en dat steekt mij enorm.

Ik voel mij nu geroepen om op te komen voor de vergeten zorgspecialisten aan het front. Ik wil niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn collega-PA’s pleiten voor zo spoedig mogelijke vaccinatie opdat wij ons werk veiliger kunnen voortzetten voor hen die het zo hard nodig hebben.

Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat ik deze brief zou moeten schrijven, maar er zit niets anders op. Een brief aan de Landelijke Huisartsen Vereniging en aan de dokterszorg heeft even zo goed niks uitgehaald. Ze wijzen naar het ministerie of het RIVM.

Hoeksteen

Daarbij is staken geen optie voor ons, dat zit ons niet in het bloed en bovendien: wie zou de zorgtaak kunnen opvangen als wij het werk neer zouden leggen. Ik moet er niet aan denken. De wachttijden voor patiënten bij de huisarts zouden volledig uit de hand lopen met alle gevolgen en ellende van dien.

De totale groep Physician Assistants bestaat uit ongeveer 500 leden en is op landelijk niveau gezien te klein om een vuist te maken in de besluitvorming rondom de vaccinatiestrategie, dat blijkt. Maar vergis u niet, de Physician Assistant is steeds vaker de hoeksteen van de huisartsenpraktijk en speelt hiermee een cruciale rol in de spoedeisende zorgverlening. Nota bene: het ministerie van VWS subsidieert nog steeds de opleiding tot PA, om de enorme tekorten en de druk op de zorgvraag te verlichten met deze zorgspecialisten.

Tot slot een verdrietige constatering die ik de laatste weken steeds vaker doe wanneer patiënten mij vragen of ik al gevaccineerd ben. Ik moet hen dan vertellen dat de overheid mij nog niet heeft weten te bereiken en zie dan de frons op hun gezicht. Een patiënt zei zelfs: ,,U kunt beter nog een stapje achteruit doen.’’

Akke Bosma – Van Dijk is Physician Assistant bij huisartsenpraktijk Joeloemsingh in Leeuwarden. Ze stuurde bovenstaande stuk in licht gewijzigde vorm ook als brief aan demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark.

¹ Een PA heeft zelfstandige bevoegdheid voor het verrichten van medische voorbehouden handelingen en is deskundig op het gebied van geneeskundige zorg. De PA onderzoekt, diagnosticeert, behandelt, schrijft medicatie voor en begeleidt de patiënt.

Nieuws

menu