Houd moed

Op 20 maart hield koning Willem-Alexander een televisietoespraak waarin hij voorspelde dat 2020 een jaar zou worden „dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren.”

FOTO

FOTO ANP

Bijna een half jaar later begon hij zijn jaarlijkse troonrede met een persoonlijke anekdote over de onwerkelijke stilte tijdens de Dodenherdenking van 4 mei die nog drukkender was dan voorgaande jaren. Alles is dit jaar anders door het coronavirus. De gouden koets was een Audi, paarden waren motorrijders en grote tekorten werden gepresenteerd met een glimlach.

Veerkracht is de centrale boodschap van het kabinet. We zitten nog middenin de storm en het is niet duidelijk wanneer die gaat liggen. Het aantal coronabesmettingen is niet alarmerend hoog maar loopt wel op. Het geld dat de afgelopen jaren is gespaard (deels door bezuinigingen die hard zijn aangekomen in de samenleving) gebruikt het kabinet nu om de grootste klappen op te vangen. Investeren is het credo.

Maar er zijn tegelijkertijd veel onzekere factoren die de zonnige toon van kabinet en koning flink kunnen verstoren. De werkloosheid loopt nu al op en dat zal druk zetten op de overheidsuitgaven. De ongelijkheid in de samenleving groeit, voornamelijk tussen mensen met een vaste baan en zzp’ers. Een tweede coronagolf kan kabbelen of een tsunami blijken waartegen geen overheidsdijken bestand zijn.

'In één adem werd de menselijke kwetsbaarheid voor virussen zoals corona gekoppeld aan de kwetsbaarheid van de planeet'

Daags na de troonrede hield de voorzitter van de Europese Commissie haar jaarlijkse Europese troonrede . Waar Willem-Alexander de Nederlander moed probeerde in te spreken, schilderde Ursula von der Leyen in haar State of the Union dramatische vergezichten over de toekomst van alle Europeanen.

In één adem werd de menselijke kwetsbaarheid voor virussen zoals corona gekoppeld aan de kwetsbaarheid van de planeet. Compleet met smeltende ijskappen, brandende bossen en wereldwijde pandemieën. Dit is volgens de voorzitter het moment waarop Europa anderen de weg moet wijzen, van fragiliteit naar vitaliteit.

Ze schetste een optimistisch beeld van een solidair Europa met gelijke kansen voor iedereen, met investeringen in digitale ontwikkelingen en groene technologie. Een klimaatneutrale Unie in 2050, is het doel. In 2030 zou de uitstoot van broeikasgas CO2 al 55 procent lager moeten zijn. Dat kan hand in hand met economische groei, denkt de commissie.

Het is prachtig om mooie plannen te presenteren over wat Europa zou moeten doen in de toekomst. Over investeringen in waterstof, gezamenlijke virusbestrijding en een Europees minimumloon. Vooralsnog lukt het lidstaten niet eens om overeenstemming te bereiken over het opnemen van vluchtelingen die sterven op Lesbos . Houd moed, zou onze koning tegen ze zeggen: „De opdracht is over deze crisis heen de toekomst te blijven zien.”

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar