Hoopvol Minsk

Doet-ie het of doet-ie het niet? Dat is op dit moment dé vraag die opduikt in de kwestie-Wit-Rusland. Volleerd dictator Aleksander Loekasjenko verliest de grip op zijn bevolking. Hij vestigt zijn hoop op militair ingrijpen door zijn buurman, de Rus Vladimir Poetin.

Minsk, zondagmiddag. FOTO AFP

Minsk, zondagmiddag. FOTO AFP Foto: SERGEI GAPON

Poetin heeft zulke acties eerder vertoond. De bekendste is zijn optreden in Syrië toen Bashar al-Assad daar onder druk kwam te staan. Het andere voorbeeld is Oekraïne.

Loekasjenko is een kat in het nauw. In een wanhopig aandoend televisie-interview noemde hij het oproer in zijn land een dreiging voor de gehele post-Sovjet-wereld. Dat zou bij Poetin een gevoelige snaar moeten raken.

Gelukkig is juist op dat aspect veel af te dingen. Anders dan in Oekraïne is de bevolking van Wit-Rusland helemaal niet zo onversneden anti-Rusland. De demonstranten hinten niet op een lidmaatschap van de Europese Unie. Ze vechten voor vrijheid en voor democratie en dat mag best in combinatie met een vreedzaam samenleven met buurland Rusland. Zelfs de verdreven oppositieleider Svetlana Tichanovskaya is die mening toegedaan.

'Het is de vraag wat Poetin opschiet met militair ingrijpen'

Het is ook maar de vraag wat Poetin zou opschieten met militair ingrijpen. Vanuit zijn gezichtspunt is het veel slimmer om de gemoederen in zijn buurland tot bedaren te brengen en de angel – lees: dictator Loekasjenko – uit het conflict te halen. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap; een zachte revolutie voorkomt in Wit-Rusland tegelijk eventueel oplaaiende pro-Europese sentimenten.

Veel wijst erop dat Poetin Barbertje laat hangen. Tekenend was gisteren de sneer die het Russische staatspersbureau Ria-Novosti uitdeelde. Het persbureau berichtte over een opiniepeiling via Telegram. Slechts 2 procent van de Wit-Russen zou zijn stem tijdens de verkiezingen daadwerkelijk op Loekasjenko hebben uitgebracht. 53 procent kleurde het hokje van Tichanovskaya rood. Dat is andere koek dan de gemanipuleerde einduitslag waarin Loekasjenko zichzelf 82 procent van de stemmen toebedeelde.

De revolutie in Minsk begon met hardhandig optreden. Het gekerm van toegetakelde opposanten in de gevangenis ging door merg en been. Na een stevig signaal van de Europese Unie liet Loekasjenko dit weekeinde duizend gevangenen vrij. Meer dan vijfduizend betogers zitten nog vast. De vreedzame marsen zwellen aan. Op straat in Minsk maakt de angst plaats voor hoop. 

Voor Loekasjenko wordt de macht van het getal een steeds bedreigender factor. Voor hem gaat de Bijbeltekst uit Hosea op die Winston Churchill citeerde nadat de nazi’s in november 1940 de stad Coventry hadden verwoest; ‘Ze hebben de wind gezaaid, ze zullen de wervelwind oogsten’. Het wachten is op Poetin. Als hij zijn handen schoon houdt zou dat in veel opzichten een zegen zijn.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar