Hoofdblad van Friesland

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

De krant verandert altijd een beetje. Soms gaan veranderingen geleidelijk, soms zijn ze zichtbaar. Zoals bij de 10 verschillen op de achterpagina.

Voor veel puzzelfans was het niet moeilijk zoeken naar het grootste verschil tussen de krant van vrijdag en die van donderdag. Op de plek van de 10 verschillen stond een nieuwe strip. Het werd tijd om de tekenaar van de dagelijkse raadsels van zijn verdiende pensioen te laten genieten: Bertus Klaassen is nu 82...

De eerste aflevering van de 10 verschillen stond in de LC van 5 mei 2014. Toen maakte de geestelijk vader de puzzel al veertig jaar, eerst in de Gelderlander en later ook in andere kranten. In een interview uit dat jaar vertelde Bertus dat hij in de regel binnen een uurtje klaar is. Altijd zat er wel iets absurdistisch in. ,,Elke tekening beeldt iets grappigs uit. Bijvoorbeeld een woestijnreiziger die midden in de zandvlakte op een verkeerslicht stuit.” Grote dank aan Bertus, ook namens alle lezers die dagelijks hun hersens hebben laten kraken aan het ontbijt.

Op achterpagina staat, naast de andere strips, de komende maanden ook iets bijzonders, namelijk Kapitein Rob. Geen oude afleveringen van de befaamde strip maar fonkelnieuwe . De avonturen worden nieuw leven ingeblazen door tekenaar Fred de Heij en journalist Frank von Hebel, een collega van Dagblad van het Noorden. Samen vonden ze het tijd worden voor een eerbetoon aan tekenaar Pieter Kuhn (1910 - 1966). Kuhn hoort bij de grote striptekenaars van Nederland, samen met Hans G. Kresse van Eric de Noorman en Maarten Toonder ( Olivier B. Bommel ). De eerste aflevering begon in ieder geval intrigerend.

Tot slot zal de oplettende lezer (zonder twijfel getraind door het jarenlang lezen van de 10 verschillen) opgemerkt hebben dat de voorpagina subtiel is aangepast. Een jaar lang mochten we de eretitel European Newspaper of the Year voeren, omdat we waren uitgeroepen tot mooiste regionale krant van Europa. Het Parool heeft ons afgelost en mag zich het komende jaar zo noemen. Het bracht ons op het idee om die andere eretitel te voeren, ooit ingevoerd in januari 1927 (het 175-jarig bestaan): Hoofdblad van Friesland.

Reageren? hoofdredactie@lc.nl