Hondenjaren

Schumi is zondag jarig.

Bijna zestien in hondenjaren, maar hoeveel in mensjaren?

Bijna zestien in hondenjaren, maar hoeveel in mensjaren?

Hij werd op 13 september 2004 geboren (staat in zijn vaccinatieboekje) als zo’n pluis met pootjes en dichte oogjes die in je hand past. Tegenwoordig legt hij zijn snuit wel eens in mijn hand als hij onder zijn kin geaaid wil worden. Dat past precies.

Hij wordt dus zestien. Volgens de vuistregel dat een hondenjaar telt voor zeven mensenjaren zou hij als mens 105 zijn. Dat lijkt me stug. Net als die hele telling trouwens: elke dag komt er voor hem een week bij terwijl hij maar twee keer eet, dat slaat nergens op.

Volgens een andere regel komen de eerste twee jaar van een hond grofweg overeen met 10,5 mensenjaren – de puberteit valt dus in het tweede hondenjaar – en daarna is elk hondenjaar ongeveer vier mensenjaren.

De langst levende mens ter wereld was de Franse Jeanne Calment, die in 1997 overleed toen ze 122 en 164 dagen was. Als meisje had ze nog met Vincent van Gogh gepraat, die ze een onaangenaam heerschap vond. De oudste hond ter wereld, Bluey in Australië, werd 29 jaar en 5 maanden. Volgens deze tweede regel werd Bluey in mensenjaren ongeveer 130, wat aardig in de buurt lijkt te zitten. Het zou betekenen dat Schumi zondag 77 zou worden, als hij een mens was geweest.

Soms willen mensen weten of ik de hond ga missen als hij er niet meer is. Daar achteraan komt steevast: neem je dan weer een hond. Een rare vraag, als de hond in kwestie levend en wel naast je om koekjes staat te bedelen. ,,Hij is er nog, dat zien we dan wel weer’’, zeg ik dan. En ik speel met de gedachte om terug te vragen: ‘Als jouw partner overlijdt, neem je er dan weer een?’ Maar zoiets zeg ik natuurlijk niet echt. Dat zou honds zijn.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie