Hoe het schaap door de komst van de wolf in ijltempo uit het land verdwijnt | opinie

‘Ik breng nu elke avond de schapen allemaal binnen.’ FOTO ARCHIEF LC

Met de komst van de wolf verandert in ijltempo de vrijheid van onze landbouwhuisdieren.

In een paar dagen tijd zijn er in Bartlehiem, Hallum en Hijum schapen gedood, gewond geraakt en getraumatiseerd. De schapen zijn in deze tijd veelal drachtig en het laatste wat je dan wil is stress van een wolf. Dat veroorzaakt een slechte ontwikkeling bij de aangroei van lammeren en brengt het risico met zich mee dat schapen hun vrucht verwerpen.

En er wordt helaas niet één schaap gedood met de komst van dit dier, maar vele schapen, kalveren, koeien, pony’s en paarden.

Slecht slapen

Na deze gebeurtenis in de omgeving, waar mijn schapen slechts enkele kilometers vandaan lopen, sloeg bij mij zelf de stress ook toe. Ik slaap er slecht van en weet niet hoe dit verder komt.

We willen toch zo graag de koeien en schapen buiten, in ons prachtig mooie Friese landschap? Maar dat zal door deze ontwikkeling drastisch veranderen. Na contact te hebben gehad met provincie Fryslân, waar een speciale wolvencommissie aan het werk is, kreeg ik te horen dat er door wet- en regelgeving eerst niks aan te doen is. De minister moet er eerst mee naar Brussel.

Zeldzame huisdieren

En in de tussentijd moeten wij onze landbouwhuisdieren maar zelf beschermen, door een afrastering te plaatsen van 1,20 meter hoog en 4500 volt erop. Het moet zo dichtgemaakt worden dat er geen wolf onderdoor kan komen. Dus we zetten de landbouwhuisdieren maar in gevangenschap, achter afrasteringen. De slootkanten moeten dicht, waardoor de dieren niet zelf meer kunnen drinken. En de wolf krijgt alle vrijheid: ‘wolkom yn Fryslân’.

Ik heb zelf zestien Zwartbles-schapen en ben de vijfde generatie in de familie die deze zeldzame huisdieren met veel liefde voor de hobby houdt. In al deze generaties is er nooit een wolf voorgekomen. Ik breng nu elke avond de schapen allemaal binnen, om ze maar te beschermen tegen de wolf. Terwijl ze anders het hele jaar dag en nacht buiten lopen en maar twee tot drie maanden binnen zijn, voor de aflammerperiode.

Duurzaamheid ver te zoeken

We moeten er maar mee leren leven. De dieren allemaal naar binnen brengen is ook niet goed voor het stikstofprobleem; de mesthoop wordt groter en dan moet er weer over het land gereden worden. Dit zou veel minder nodig zijn door ze grotendeels buiten te laten lopen.

Dat is ook veel beter voor hun welzijn. Nu zijn er extra voer, meer stroom en batterijen nodig, waarbij de duurzaamheid ver te zoeken is. Hoe ver moet het gaan? En hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?

Antje van der Burg-Wildeboer is hobbyboer in Stiens

Nieuws

menu