Het nieuwe gastijdperk

‘Het fossiele tijdperk lijkt op zijn laatste benen te lopen. En daarmee is ook de rol van oliemaatschappijen voorbij’’, schreef de Volkskrant eind augustus. De recente misère bij oliereuzen als Shell en Exxon Mobil houdt veel analisten bezig. Vaak klinkt de vergelijking met het Britse rampschip Titanic, dat stilletjes in de golven verdween.

Veel mensen en instanties kijken met blijdschap naar deze ontwikkelingen. Er klinken euforische beweringen: de fossiele economie ligt achter ons, een nieuw tijdperk van schone energie lijkt nu aangebroken.

Veel mensen en instanties kijken met blijdschap naar deze ontwikkelingen. Er klinken euforische beweringen: de fossiele economie ligt achter ons, een nieuw tijdperk van schone energie lijkt nu aangebroken. FOTO ANP

Die gedachte is niet zo gek. Het gigantische olieconcern Exxon Mobil degradeerde dit jaar uit de Dow Jones-index, de eredivisie van de Amerikaanse bedrijvenwereld. Reden: de beurswaarde was ingeklapt. Ook Shell kreeg klappen. Een aandeel van dit bedrijf kostte begin dit jaar nog ruim 26 euro. Nu betaal je er nog slechts 11 euro voor.

Nieuws

menu