Achter de kolommen | Waarom herstelberichten in de krant en zijn robots beter dan journalisten?

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC
Ja en nee. Sommige dingen moeten snel, andere verhalen kunnen even wat langer wachten. Maar wat we ook publiceren - online of in de krant - altijd zou het foutloos moeten zijn. Maar dat lukt helaas niet altijd. Soms omdat de informatie die geleverd wordt fouten bevat, soms omdat we slordig zijn en soms omdat we iets niet goed gecheckt hebben. Journalistiek blijft mensenwerk.
Maar boven alles willen we transparant zijn, ook over de fouten die we maken. Dat vinden we verantwoordelijker dan een inhoudelijke fout ‘wegmoffelen’. Laat duidelijk zijn, zo schreef ik ook aan de lezer, dat elke fout er een te veel is en dat het aantal herstelberichten nul zou moeten zijn.
Mensenwerk
En: journalistiek mensenwerk? Wellicht hebt u hier en daar al iets gelezen over ChatGPT. Dat is een schrijfrobot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Formuleer een duidelijke opdracht in een paar zinnen en het programma gaat aan de slag. Binnen een seconde rolt er een tekst in beeld. Een voorbeeld:
Schrijf een kort nieuwsbericht in het Nederlands over het belang en de toekomst van regionale online journalistiek in Friesland met een citaat van Sander Warmerdam, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en een citaat van Ingrid Spijkers, hoofdredacteur van Omrop Fryslân.
Een fragment: ‘Met de toenemende populariteit van online nieuwsbronnen, is regionale journalistiek in Friesland belangrijker dan ooit. Hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, Sander Warmerdam, zegt hierover: „Het is onze taak als lokale media om de Friese gemeenschap te informeren over wat er in de regio gebeurt en deze verhalen te delen met de wereld.” Ook volgens hoofdredacteur van Omrop Fryslân, Ingrid Spijkers, is regionale journalistiek essentieel.’
Wisselend
Een keurig maar wat kleurloos berichtje, met citaten die de schrijfrobot zelf heeft verzonnen (ontoelaatbaar) en open deuren over de rol van de journalistiek. Lokaal en regionaal vindt de robot blijkbaar inwisselbaar. Perfect? Verre van. Maar het mag duidelijk zijn dat techniek een steeds grotere rol opeist in het journalistieke vak - van inzicht in voorkeuren van onze lezers via data tot hulpmiddelen bij het schrijven van een nieuwsbericht. We experimenteren al een tijdje met geautomatiseerde sportuitslagen. Met wisselend succes. Dat kan nog niet in de schaduw staan van een ervaren sportmedewerker. Die is als mens misschien niet onfeilbaar maar kan u in zijn of haar stukken wel het gras op het veld laten ruiken.
hoofdredactie@lc.nl