Help amateursport de winter door: schamele 6 miljoen euro die nu beschikbaar is, is druppel op gloeiende plaat | opinie

Foto: Shutterstock

‘De energierekening van onze vereniging is van 35.000 naar 135.000 euro gegaan’. Het is maar een van de vele berichten die ik de afgelopen maanden ontving.

Sportverenigingen laten massaal van zich horen. Bij tal van sportclubs kan binnenkort niet meer ’s avonds getraind worden omdat ze het niet kunnen betalen het licht aan te houden. Kinderen moeten na het sporten koud douchen, omdat warm water een te dure luxe is geworden. Sommige clubs hebben hun douches en kantines zelfs al gesloten.

Als we niet nú ingrijpen, kunnen honderden clubs de winter moeilijk overleven en naar verwachting hun deuren sluiten. Het is dus tijd voor actie.

Onze sportclubs zijn te belangrijk om aan hun lot over te laten. Het is de plek waar kinderen meekrijgen dat bewegen leuk is en samenwerken in een team belangrijk. De plek waar dorpsgenoten elkaar ontmoeten in de kantine. Waar vrijwilligers hun steentje komen bijdragen aan hun wijk of dorp om hun woonplek mooier te maken.

Maar de minister van Sport geeft niet thuis. Letterlijk, want ze kapte het debat in de Tweede Kamer hierover onlangs af om in het vliegtuig te stappen naar het WK voetbal in Qatar. Maar als dit kabinet geen extra steun toezegt aan de sportclubs, hebben we dan over een aantal jaar nog wel jonge talenten die zullen schitteren op een wereldkampioenschap?

Er moet op korte termijn financiële steun komen om sportclubs de winter door te helpen. En op langere termijn moeten we meer doen om clubs te helpen verduurzamen. Het is niet uit te leggen dat dit kabinet juist verenigingen die draaien op vrijwilligers, lidmaatschappen en inkomsten uit de kantine, nu keihard laat vallen. De minister hoopt dat gemeenten haar probleem oplossen, maar ondanks hun tomeloze inzet is het gemeentelijk budget eindig.

En al snel klinkt dan het vermoeiende argument van rechterzijde: ‘Dan berekenen ze die hogere kosten toch door aan hun leden?’ Maar die optie hebben de meeste sportclubs niet. Een verdubbeling van de lidmaatschapskosten betekent namelijk nog steeds het einde van de club.

Want welke uitgaven schrappen families wanneer de portemonnee snel leeg raakt door alle stijgende kosten? Juist: extra’s als nieuwe kleding, uitstapjes, maar ook sport. Maar sport is geen extraatje, het is essentieel voor een gezond leven en het is misschien wel de effectiefste manier om later minder zorg nodig te hebben. Het is dé plek waar jong en oud zich fysiek en sociaal ontwikkelen. Sportclubs creëren saamhorigheid, of je nu een team traint, wedstrijden fluit of af en toe een bardienst draait.

De inzet van dit kabinet op gezonder leven en bewegen wordt totaal ongeloofwaardig als de minister niet nu toezegt om samen met gemeenten de sportclubs te zullen stutten.

Toen deze minister aantrad zei ze: ,,Dat ik het belang van sport, zowel topsport als breedtesport, naar voren breng, daar kunt u wel van uitgaan.’’

Ik roep de minister op haar uitspraken nu waar te maken. Dit is het moment om te laten zien dat zij sport écht belangrijk vindt. De schamele 6 miljoen euro die nu beschikbaar is, is een druppel op een gloeiende plaat.

Het zou minister Helder sieren als zij de amateursport zo snel mogelijk duidelijkheid geeft en hen de winter door helpt.

Nieuws

menu