Hartstikke leuk

He lekker, we zijn allemaal op vakantie. En in deze krant vertellen toeristen iedere dag wat ze hier zoal doen. Misschien komt het omdat ik de hele week nog gewoon stukjes tik. Misschien zit ik nog te veel in mijn hoofd.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Ik vind de toeristen, de mensen die hier vakantie vieren namelijk slaapverwekkend. Want allemaal vinden ze het hier ,,leuk’’. En bootjevaren vinden ze schitterend.

De familie De Vos zei dinsdag superlief dat je hier zo mooi ,,van dorp naar dorp en van stad naar stad kunt varen over de meren en over kleine slootjes’’.

Ja. Waar.

Wat ik op mijn beurt dan weer interessant vond was dat ze hun schip van te voren hadden volgeladen met boodschappen zodat ze hier zo weinig mogelijk plakkerige supermarktkarretjes hoefden vast te houden.

Ik stelde me een afgeladen zeilboot voor. Een beetje zoals de boot waarin ik vroeger met mijn ouders op vakantie ging. Bij de kiel bewaarde mijn moeder zeker 23 pakken Domo-vla. Iedere avond lag ze op haar knieën in het duister naar vla te grabbelen. En elke keer was het een verrassing welke smaak nu weer bovenkwam. Was het hopjes, vanille of chocola? Aardbeien of blanke vla?

Nee, niks ten nadele van de familie De Vos hoor. Uiteindelijk is het natuurlijk hartstikke leuk dat toeristen het hier zo hartstikke leuk vinden. Als je dan toch voor een geopende brug staat, doe je dat toch het liefst voor blije mensen die super-langzaam varen omdat ze alles graag heel goed willen zien.

En nee, ik geloof er niks van dat de ‘nieuwe toerist’ die hier naartoe komt omdat -ie door de coronacrisis niet meer naar Bonaire of Tanzania kan, zo verwend is.

Woensdag zei Michel Aaldering, VVV-directeur van Terschelling, dat zulke vakantietypes hun broek niet meer zelf kunnen ophouden. In gewone tijden lopen ze achter een reisleider aan en nu ineens vinden ze zichzelf terug in een huisje op een waddeneiland en weten ze, als ze alle musea hebben bezocht, niet meer wat ze moeten doen.

Dan bellen ze de VVV en vragen ze wanhopig om hulp. En dan zegt Aaldering best onbeleefd dat ze zelf aan het werk moeten. Dat ze op een eiland zitten waar ze zich maar moeten leren vermaken.

Gelukkig heeft hij wel samen met Staatsbosbeheer een serie ‘Terschellinger Challenges’ uitgezet met mooie plekken om naartoe te fietsen of te lopen. Dat scheelt. ,,Hoeveel vink jij af deze keer? Plaats een foto op de socials met #TerschellingChallenge’’, roept de website www.terschelling.nl.

Ik kon me niet voorstellen dat mensen ook echt foto’s op Instagram of Twitter zouden plaatsen. Ikzelf deed er namelijk zeker vier minuten over Teschellingch, he jemig Tastchelling, o nee om #TerschellingChallange in te tikken.

Maar het lieve is nu; de nieuwe toeristen doen het wel. Ze plaatsen foto’s van hun zoontje op een duin, of van een meeuw in het zonnetje, of van een zonsondergang die ze ‘untitled’ noemen. En daaronder zetten andere mensen dan weer hartjes en smileys en opgestoken duimpjes.

Nee hoor, de nieuwe toerist in Friesland is helemaal niet verwend. De nieuwe toerist in Friesland vindt alles leuk. En ja, het blijft slaapverwekkend. Maar het is ook hartverscheurend lief.

jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column