Grotestadsdenken

Natuurlijk hoeft een Tweede Kamerlid niet van eigen grond te komen om goed voor de regio te zijn. Je kunt prima in Monnickendam wonen en je nek uitsteken voor de Waddenzee. Maar ons parlement heet niet voor niets de nationale volksvertegenwoordiging. Kiezers behoren zich vertegenwoordigd te voelen door hun afgevaardigden in Den Haag.

Lijsttrekker Jesse Klaver en Kamerlid Corinne Ellemeet (nummer twee) van GroenLinks tijdens de online presentatie van wat de partij zelf noemt het Team van Verandering, de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Lijsttrekker Jesse Klaver en Kamerlid Corinne Ellemeet (nummer twee) van GroenLinks tijdens de online presentatie van wat de partij zelf noemt het Team van Verandering, de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. FOTO ANP

Aan het Binnenhof overheerst het grotestadsdenken. De voorbije jaren zijn daar veel studies over verschenen. De regio voelt zich te weinig gehoord. Allerlei onvrede kwam tot uiting in sterk gepolariseerde debatten over Sinterklaas of de boerenstand. Dan denk je: politieke partijen hebben geleerd. Zij beschikken over grote wetenschappelijke bureaus die ook buiten de landsgrenzen kijken en weten wat er gebeurt in Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk. Zij kennen de verwoestende uitwerking van een groeiende kloof tussen stad en platteland op het gezamenlijk vooruitgangsdenken.

Niets blijkt minder waar. De ezel stoot zich voor de tweede maal aan dezelfde steen.

De meeste kandidatenlijsten voor de verkiezingen in maart zijn bekend. Het CDA heeft de regio hoog in het vaandel staan. Liefst drie kandidaten uit het noordelijk landsdeel staan bij deze partij bij de eerste negen. Ook voor de kandidatenlijsten van VVD en PvdA zijn de voortekenen positief.

Voor de rest is het zwaar teleurstellend. De zogenoemd progressieve partijen GroenLinks en D66 (op links) en Forum voor Democratie (op rechts) spannen de kroon.

'Wel aandacht voor lhbti, niet voor de regio'

Bij de eerste veertig namen van D66 staan alleen Wieke Paulusma (Groningen) en Romke de Jong (Gorredijk) enigszins binnen handbereik. D66 meldt trots dat van de kandidaten 23 procent een biculturele of migratie-achtergrond heeft en dat de lhbti-gemeenschap is vertegenwoordigd met 8 kandidaten in de top 40. Wel aandacht voor lhbti, niet voor de regio. Je moet maar durven.

Bij GroenLinks vinden we bij de eerste twintig kandidaten slechts één naam uit het hele grote landsdeel boven Zwolle. Het is Gronings Statenlid Stephanie Bennett op een achttiende plek. Friezen bij GroenLinks ontbreken totaal.

Ondanks alle protestrumoer en ondanks alle waarschuwende rapporten over een groeiende kloof tussen stad en platteland zit blijkbaar nog onvoldoende tussen de oren dat er in Nederland zoiets als een regio bestaat. En dat kan nog vier jaar lang aanleiding geven tot een borrelende cocktail van onvrede.

De regionalisten van de FNP behoren te zwijgen. Zij lieten de kans voorbijgaan om middels het vehikel OSF een gooi te doen naar zetels in de Tweede Kamer. De enige partijen die straks recht van spreken hebben, zijn zij die de regio serieus hebben genomen in de samenstelling van hun afgevaardigde volksvertegenwoordiging. De rest had beter moeten weten.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar