Grotestadsdenken

Natuurlijk hoeft een Tweede Kamerlid niet van eigen grond te komen om goed voor de regio te zijn. Je kunt prima in Monnickendam wonen en je nek uitsteken voor de Waddenzee. Maar ons parlement heet niet voor niets de nationale volksvertegenwoordiging. Kiezers behoren zich vertegenwoordigd te voelen door hun afgevaardigden in Den Haag.

Lijsttrekker Jesse Klaver en Kamerlid Corinne Ellemeet (nummer twee) van GroenLinks tijdens de online presentatie van wat de partij zelf noemt het Team van Verandering, de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Lijsttrekker Jesse Klaver en Kamerlid Corinne Ellemeet (nummer twee) van GroenLinks tijdens de online presentatie van wat de partij zelf noemt het Team van Verandering, de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. FOTO ANP

Aan het Binnenhof overheerst het grotestadsdenken. De voorbije jaren zijn daar veel studies over verschenen. De regio voelt zich te weinig gehoord. Allerlei onvrede kwam tot uiting in sterk gepolariseerde debatten over Sinterklaas of de boerenstand. Dan denk je: politieke partijen hebben geleerd. Zij beschikken over grote wetenschappelijke bureaus die ook buiten de landsgrenzen kijken en weten wat er gebeurt in Frankrijk of in het Verenigd Koninkrijk. Zij kennen de verwoestende uitwerking van een groeiende kloof tussen stad en platteland op het gezamenlijk vooruitgangsdenken.

Nieuws

menu