GroenLinks en de leenstelselgeneratie

GroenLinks heeft het goed voor met jongeren. De toekomst. De next generation. Zo goed zelfs dat ze iedere 18-jarige 10.000 euro willen geven.

GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen

GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen ANP

Dat geld, zo staat in het verkiezingsprogramma, kunnen ze gebruiken voor hun studie of een andere manier om hun leven een kickstart te geven: „Want de uitdagingen waar de jonge generatie voor staat zijn enorm.”

Het geld voor dit gulle gebaar, 2,2 miljard euro, moet komen uit de zakken van de 200.000 miljonairs die Nederland telt. Die hebben toch poen zat en kunnen best wat missen. Het is ook nog voor een goed doel: een einde maken aan een wereld waarin kinderen van arme ouders minder kansen hebben dan kroost uit vermogende gezinnen.

Als het plan van de wereldverbeteraars doorgaat dan krijgen veel jongeren straks plotsklaps meer geld op hun rekening dan de ouders op hun spaarrekening hebben staan. Weg is de drive om een baantje te zoeken en zo de waarde van geld te ontdekken. Marktwerking is een vies woord in het woordenboek van partijleider Jesse Klaver maar het is prima als de jongeren de tien ruggen gebruiken om te investeren in een bedrijf of zelf een onderneming op te zetten.

De grootste ironie van dit voorstel is dat het geld ook uitgedeeld wordt aan jongeren die nu al studeren en die een grote studieschuld opgebouwd hebben. „Buiten 18-jarigen komt het startkapitaal ook beschikbaar voor de ‘leenstelselgeneratie.” Fideel van ze, denkt de nietsvermoedende potentiële jonge kiezer van het verkiezingsprogramma. Niet wetende dat het leenstelsel waardoor deze generatie nu geketend zit aan een studieschuld van tienduizenden euro’s mede werd bedacht door de partij van Klaver.

Goed onderwijs is essentieel voor de toekomst

Natuurlijk heeft de partij gelijk dat de uitdagingen voor jongeren van nu groot zijn. Het is moeilijker dan ooit om een huis te kopen. De arbeidsmarkt is flexibeler geworden. Zonder veel te klagen slaan de studenten van nu zich ook nog eens moedig door de coronacrisis heen, met online colleges en zonder verbindende feesten.

Goed onderwijs is essentieel voor de toekomst en daarin mag een student best zelf investeren. Een volgend kabinet zal een alternatief moeten bedenken voor het mislukte leenstelsel én iets moeten doen aan de grote studieschulden die mensen achter hun naam hebben. Gratis Klavergeld uitdelen is niet de oplossing.

Een studietax is veel rechtvaardiger. Het plan dat universitair docent Jac. Kragt van de Universiteit Tilburg onlangs opschreef in de Volkskrant is simpel: koppel het afbetalen van de studieschuld aan het afdragen van belasting. Afgestudeerden krijgen hun hele leven de tijd om terug te betalen, het te betalen percentage kan gekoppeld worden aan de hoogte van het inkomen. Kragt: „Ook de in het huidige leenstelsel opgebouwde studieschulden zijn om te zetten naar een dergelijke studietax.” Out of the box -denken, het had zomaar een Groen Links-idee kunnen zijn. Alleen dan veel beter.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar