#GeenFrieslandzonderPop

De Kleine Prijs van Fryslân is een begrip, in Friesland en daarbuiten. Ooit begonnen als de Kleine Prijs van Sneek biedt de muzikale competitie een podium voor muzikale talenten dat niet meer weg te denken is uit het culturele leven. Volgende week zaterdag strijden de finalisten om de winst in Neushoorn in Leeuwarden. Met onder anderen Dirty Robot, Jamila en Cloudsurfers. Onthoud die namen!

Delore, winnaar van de Kleine Prijs van Friesland in 2019. FOTO SIMON BLEEKER

Delore, winnaar van de Kleine Prijs van Friesland in 2019. FOTO SIMON BLEEKER Foto: Simon Bleeker

De Kleine Prijs is een van de zichtbaarste uitingen van Friesland Pop, de organisatie die in 1987 werd opgericht om de Friese popinfrastructuur te ontwikkelen, talenten een kans te geven en evenementen te organiseren. Vol vertrouwen schreef de organisatie een ambitieus plan voor de provincie, bedoeld om de subsidie voor de komende jaren veilig te stellen. De provincie had al laten weten dat ze wilde inzetten op ‘popcultuur’ in de brede zin van het woord, dus dat zou goed moeten komen.

Groot was de ontzetting toen begin juli het rapport kwam met daarin de aanbevelingen van de provinciale adviescommissie. Het oordeel in het Rapport Musea en Kunstinfrastructuur was even hard als vroeger een optreden van de Friese punkband Kobus gaat naar Appelscha (Kleine Prijs winnaar in 1985). „De commissie meent dat niet helder is beschreven wat Friesland Pop uniek maakt ten opzichte van de andere popmuziekaanvragen.” Aanvraag afgewezen, budget naar nul, u kunt stoppen per 1 januari.

Waarschijnlijk snapt de externe adviescommissie niet helemaal wat de status is van Friesland Pop. Of hoe het Friese poplandschap zich heeft ontwikkeld. Zo adviseren ze om een voorbeeld te nemen aan de Popfabryk. Een club die zich juist, in 2009, op advies van de provincie, afsplitste van Friesland Pop. Het idee was destijds om zo een betere verdeling te kunnen maken tussen ontwikkelingen in de breedte en het laten doorbreken van échte talenten.

Waarschijnlijk snapt de externe adviescommissie niet helemaal wat de status is van Friesland Pop

Strijdbaar en gesteund door talloze prominenten is Friesland Pop een actie begonnen om de politiek te bewegen het advies niet over te nemen. Dat de organisatie zich overigens beter op muziek dan op het bedenken van slogans kan richten blijkt uit de weinig compacte hashtag ‘#Zonder Friesland Pop kan geen Friese artiest nog de ladder op omdat de provincie stopt met het financieren van de treden’. #GeenFrieslandzonderPop was al beter geweest.

Rammelend taalgebruik doet niks af aan de zaak waar ze voor strijden. Friesland Pop heeft een vitale rol in het promoten van de popcultuur in de provincie. Ze doen belangrijk nationaal en internationaal ambassadeurswerk voor Friesland. Er zullen ongetwijfeld mogelijkheden zijn om met andere partijen samen te werken of te fuseren. Daar moet dan wel meer tijd voor uitgetrokken worden. De provincie kan niet zomaar een succesvol en invloedrijk programma van het ene op het andere jaar stopzetten. Dat is als de stekker uit het stopcontact trekken terwijl de band nog staat te spelen. Onacceptabel voor muzikanten en publiek.

SANDER WARMERDAM

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar