Geen natuurijs? Zet in op Elfbossentocht | opinie

‘Het belang van bossen moet daarom permanent onder de aandacht gebracht worden.’ FOTO ANP

Omdat het zeer de vraag is of de Elfstedentocht nog verreden kan worden, is het tijd voor een alternatief: een Elfbossentocht. Immers: voor ijs in de toekomst hebben we nu meer bos nodig.

In 1985 werd ik lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Tweemaal schaatste ik de tocht.

Sinds vorig jaar ben ik geen lid meer. Het onvermijdelijke ouder worden kreeg ook mij in de greep. De laatste 25 jaar waren wel, vanuit een schaatsperspectief, dreech om door te komen: te warm en te nat. Elk jaar weer de hoop dat het dit keer wel zou lukken met de tocht. Soms kon je gelukkig nog wel even een paar dagen schaatsen, soms zelfs een hele week. En eenmaal, in 2012, scheelde het een haartje of de Tocht der Tochten was doorgegaan. Maar helaas, de opwarming van de aarde bleek de winnende partij.

En het ziet ernaar uit dat het de resterende jaren van deze eeuw zo zal blijven. Wellicht zullen er nog één of twee gereden kunnen worden. En wie weet laat over enkele decennia de warme golfstroom het afweten, maar het lijkt me niet dat we daarop moeten gaan hopen.

Lijdzaam afwachten?

Daarmee is de vraag actueel welke toekomst de elfstedenvereniging tegemoet gaat. Gewoon lijdzaam afwachten en op een steeds grotere hoop geld gaan zitten? Ik ben daar niet voor en vind dat we het monster bij de kop moeten pakken.

Daarom bied ik de organisatie het idee aan om als tweede spoor van de vereniging jaarlijks een Elfbossentocht per fiets te gaan organiseren. Ik weet dat dit vloeken in de kerk is. Want als er één bestuur is dat zich onverzettelijk opstelt ten opzichte van allerhande varianten en nieuwerwetsigheden dan is het wel het elfstedenbestuur. Tot nu toe tenminste. Hulde daarvoor.

Maar toch: als de nood aan de man komt, moet het roer misschien wel om. Figuurlijk gesproken gewoon een behoorlijk tijdje klunen. Ik kwam op dit idee toen ik nadacht over het project BOSK dat deze zomer tijdens het culturele festival Arcadia plaatsvond.

Belang van bossen

Het ijs verdwijnt als gevolg van de opwarming van de aarde. Momenteel koerst de aarde af op 2,4 tot 2,6 graden opwarming eind deze eeuw. Dat is ver boven de grens van 2 graden die de VN-landen als gevaarlijk bestempelen. Omdat bossen CO2 opvangen is het aanplanten van bos één van de betere manieren om dat proces te keren.

Er gaan daarom steeds meer stemmen op om wereldwijd extra bomen te planten. Over de hele wereld is de ambitie om 1000 miljard bomen te planten. In Nederland wil het ministerie van landbouw en de provincies dat er in 2030 10 procent meer bos aangeplant is. Dat gaat dan om 185 miljoen bomen. Voor elke inwoner tien bomen.

Het belang van bossen moet daarom permanent onder de aandacht gebracht worden. Een van de manieren waarop dat in Friesland zou kunnen gebeuren is door het ontwikkelen van een Friese Elfbossentocht, per fiets of eventueel (met een kortere route) wandelend. Zowel een toerversie en een wedstrijdversie. Het liefst elk jaar, maar het kan ook om het jaar.

Twee kanten van de medaille

Maar waarom Elfbossen? Dat is eenvoudig. De Elfstedentocht is wereldwijd bekend. Het is een merk dat staat als een huis en heeft een enorme goodwill. Het bestuur heeft bovendien geld, kennis en organisatievermogen.

Ik realiseer mij dat het ergens een cliché is om met het getal elf te gaan werken, maar aan de andere kant is het daarmee wel voor iedereen duidelijk dat er een relatie is met de Elfstedentocht over het ijs. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Willen we kunnen blijven schaatsen in Friesland, dan zijn naast heel veel andere maatregelen meer bossen noodzakelijk.

Hoe mooi zou het daarom niet zijn als een Friese Elfbossentocht, als publieksmanifestatie, actief door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden wordt ondersteund en geadopteerd. Laat dit de komende decennia het tweede spoor van de vereniging worden.

Daarmee neemt de elfstedenvereniging haar verantwoordelijkheid. Zij wil niet alleen maar op haar groeiend vermogen blijven zitten, maar ze wil wat doen om ervoor te zorgen dat we in de volgende eeuw nog steeds kunnen schaatsen.

Tweede spoor

Er zijn in Friesland vast elf redelijk authentieke bosgebieden te vinden. Daarbij zal natuurlijk de kennis van It Fryske Gea en Staatsbosbeheer betrokken moeten worden; partijen die misschien ook wel mede-organisatoren willen worden.

De Elfbossentocht is ook een welkome aanvulling op het ‘toeristisch product’ Friesland; het accent ligt op het oostelijke, minder bekende gedeelte van de provincie.

Op zaterdag 11 december is de jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Wie weet wordt daar de kiem gelegd voor dit tweede spoor van de vereniging.

Dolph Kessler is oud-lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, fotograaf en voormalig wethouder van Leeuwarden.

Nieuws

menu