Friesloan

Normaal gesproken is less meestal more, las ik in de New York Times. Maar nu niet. Nu geldt in Amerika ‘meer is meer’ en voor alle zekerheid stonden er plaatjes bij van wild versierde kerstbomen.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Ene mevrouw Henderson vertelde dat ze van ingetogen kerstversiering hield. Voorheen hing ze haar ballen ,,colour-coördinated’’ op, zo noteerde de stijl-verslaggever. Maar nu we middenin een pandemie zitten is ze alle richting kwijt.

Haar boom hangt ineens vol met rotzooi waar herinneringen aan kleven. Haar kind leerde dit jaar bijvoorbeeld lezen en daarom zocht ze daar een bal bij en zette ze er met viltstift het jaartal ‘2020’ op, zodat ze zich later altijd zou herinneren wanneer en waarom ze het figuurtje eigenlijk had gekocht.

Ik dacht aan mijn eigen kerstversieringen. Aan het nijlpaard met de gebroken neus dat een van de junioren ooit op de kerstafdeling van V&D uitzocht. Aan het glitter-beertje met de kapotte oren dat ook al uit dikke kindervingers viel en daarna bladerde ik door naar het grote-mensen-nieuws.

Grote-mensen-nieuws

Naar een verhaal over Rudolf Giuliani, de advocaat van Trump die corona kreeg en alweer op de been is. Rudolf is hartstikke dik, en oud, en het lijkt misschien wel alsof hij nog zwart haar heeft maar als hij zweet loopt zijn haarverf in straaltjes langs zijn voorhoofd. Rudolf is een man die al jaren langzaam aan het vergaan is, maar zelfs hij heeft het Covid-virus overwonnen waardoor het lijkt alsof corona niet meer dan een griepje is.

Donderdag verklapte de ster-advocaat triomfantelijk dat hij een voorkeursbehandeling had gekregen. ,,Soms, als je beroemd bent, onderzoeken ze je extra zorgvuldig en doen ze alles goed’’, aldus Giuliani.

Net als andere besmette mensen uit de entourage van Donald Trump kreeg hij schaarse medicijnen toegediend en verschillende artsen en ethici in Amerika zijn daar nu boos over. Rijke en beroemde mensen mogen niet met voorrang antistoffen krijgen, vinden ze, maar het gebeurt wel.

En waar ieder ander mens zich dankbaar en nederig zou terugtrekken, misbruikt Giuliani zijn wederopstanding. Mondkapjes-regels en allerlei andere restricties slaan nergens op, zegt hij. Kijk maar naar hem. Hij is weer beter. Corona is heus eenvoudig te genezen.

Het is misselijkmakend want ondertussen dreigt in Amerika een tekort aan medicijnen. Ziekenhuizen in Colorado hebben al een soort antistoffen-loterij opgetuigd. Wie mazzel heeft krijgt antistoffen. Wie pech heeft niet.

'Het lijkt less. Maar Friesloaaaaan is more hoor'

,,Amerika apenland’’, fluisterde ik. En daarna las ik in mijn eigen krant dat minister Kajsa Ollongren haar best gaat doen om de naam Fryslân vaker te gebruiken in Den Haag. Het is namelijk Fryslân en niet Friesland, memoreerde VVD-kamerlid Aukje de Vries tijdens een overleg. ,,We gaan er heel erg op letten’’, beloofde Ollongren.

Niet een beetje. Nee heel erg. Echt. Ik kikkerde er enorm van op. Het lijkt less . Maar Friesloaaaaan is more hoor.


jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column