Forum is Baudet, niet Goudzwaard

Maarten Goudzwaard wil als fractieleider van Forum voor Democratie in de Friese Staten zo graag vertellen wat zijn partij voor heeft met Friesland. Maar daarbij zit zijn eigen politieke leider hem in de weg. ,,Overal waar ik kom moet ik eerst mijn mening geven over uitspraken van Thierry’’, verzuchtte hij in het interview in Sneon & Snein van afgelopen zaterdag. Tja, had hij het dan anders verwacht?

Forum-voorman Thierry Baudet tijdens een debat in de Tweede Kamer.  FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Forum-voorman Thierry Baudet tijdens een debat in de Tweede Kamer. FOTO ANP/REMKO DE WAAL Foto: Remko de Waal

Bij de provinciale verkiezingen van 2019 kwam FvD met een interessante nieuwigheid: onzichtbare lijsttrekkers. De campagne was helemaal opgehangen aan het duo Thierry Baudet en Theo Hiddema. De provinciale kandidaten moesten niets doen wat de aandacht van die twee kon afleiden. Geen spreekbeurten, geen debatten. Blijf uit de buurt van microfoons en camera’s.

Lees ook PREMIUM | Maarten Goudzwaard (FvD): in de ‘sandwich van Baudet’ en op zoek naar een eigen Friese koers

Goudzwaard hield zich voorbeeldig aan deze order en met succes. Als volslagen onbekende trad hij de Friese politiek binnen na de voor FvD zo succesvolle verkiezing. De Friese kiezers zijn die heldere boodschap van de campagne nog niet vergeten. Forum voor Democratie, dat is Thierry Baudet. Let maar niet op de rest. Met uitzondering dan van Hiddema, die voor de vrolijke noot zorgt.

Afstand

Baudet heeft na de verkiezing niets gedaan om dat beeld bij te stellen. Alle aandacht gaat naar hem en hij wekt niet de indruk dat anders te willen. In het interview lijkt Goudzwaard wat afstand te nemen van de grote roerganger: ,,Het zijn zijn uitspraken die in mijn ogen niet altijd even handig zijn.’’

Zo gemakkelijk komt de Friese voorman van FvD er niet mee weg. Baudet kraamt er niet zomaar iets uit. Hij predikt uit het evangelie van zijn partij, te lezen op de site waarmee FvD leden en kiezers werft. De kern is dat hier krachten bezig zijn de Nederlandse samenleving te vernietigen. Die maken de dienst uit in bijna alle politieke partijen, door Baudet steevast als ‘het kartel’ aangeduid; in het onderwijs, van basisschool tot universiteit, en bij culturele instellingen en media, de Publieke Omroep voorop.

Het grote gevaar zit vooral in de ‘massa-immigratie’ die door deze elite wordt getolereerd en zelfs gestimuleerd. ‘Door de komst van grote groepen (islamitische) immigranten is een aantal verworvenheden en kernwaarden onder druk komen te staan. (...) Het partijkartel gaat maar door met het binnenhalen van ongehoorde aantallen kansarme immigranten,’ zo staat op de site van FvD.

Rauwe woorden

Baudet zegt het soms wat rauwer in de Tweede Kamer. ‘VVD en CDA zijn eropuit Nederland te vernietigen: massa-immigratie, EU, klimaat.’ Dat soort zaken. In een debat over die Europese Unie ging hij helemaal los. Het geld voor Europa ,,gaat naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om nationale identiteit te verzwakken zodat eigen nationale staten verdwijnen.’’

In het onderwijs en de culturele sector doen ze ook hun best ons land naar de ratsmodee te helpen. ,,Er is gepoogd Nederland van zijn geschiedenis te vervreemden en van zijn cultuur los te snijden.’’ Subsidies gaan naar ‘weg-met-ons-projecten’. Dat moet stoppen, vinden Baudet en zijn partij.

Maarten Goudzwaard is de hoogste vertegenwoordiger van Forum voor Democratie in Friesland. We horen graag wat zijn partij met Friesland voorheeft. Van wat zijn partij in de Nederlandse samenleving wil aanrichten, hebben wij al een scherp beeld. Hij zal er mee moeten leven dat hij en zijn fractiegenoten daarop worden aangesproken. En dan kunnen ze zich er niet van afmaken met wat relativerende dooddoeners over ‘onhandige uitspraken’.

Rimmer Mulder, o ud-hoofdredacteur Leeuwarder Courant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Opinie