Fietsen met een lege band

Het is alweer een half jaar geleden dat Sjors Covid kreeg, het was vlak voor kerst. Hij werd fors ziek en lag zeker zes weken op bed. De koorts en benauwdheid waren hevig, maar de intense vermoeidheid en de mist in zijn hoofd vond hij het ergste. Bovendien zijn die nu nog niet verdwenen. ,,Het is alsof dat virus mijn energie heeft gekaapt en mist heeft achtergelaten. Ik heb al die tijd nog niet gewerkt. Van de fysiotherapeut moet ik spierversterkende en conditieverhogende oefeningen doen. Maar ik zeg geregeld af, ik voel me te moe en mijn benen doen pijn als ik me inspan.”

Irma van Steijn.

Irma van Steijn.

Sjors is naar mij verwezen omdat hij steeds somberder wordt en bang is om zijn baan te verliezen. ,,Mijn vrouw zegt dat ik meer mijn best moet doen. Ze vindt dat ik lig te wachten totdat ik vanzelf beter word. Maar ik kan het niet opbrengen, het is alsof ik moet fietsen met een lege band.’’

Ik sta voor een dilemma. Ga ik de depressie van Sjors behandelen zoals ik dat normaal ook doe, of is deze situatie anders? Gelukkig is er ondertussen wat literatuur voorhanden en heb ik de mazzel dat mijn collega die al heeft doorgespit. Het blijkt zo te zijn dat wanneer je vijf dagen in je bed of op de bank doorbrengt, je al 10 procent van je spierkracht kwijt bent.

Maar het belangrijkste is nog het verlies van botweefsel. Als je een week niet beweegt verlies je 1 procent van je botweefstel. En die botten zijn niet gewoon een soort stokjes, nee die botten leven en zijn veel belangrijker dan we denken. Onze bloedcellen worden in ons bot aangemaakt net als de stamcellen.

Stamcellen hebben een anti-verouderingseffect, ze herstellen en verjongen beschadigd weefsel. Ze zorgen dus voor vitaliteit, die Sjors nu zo ontzettend mist. Botten belasten, bewegen dus, zorgt ervoor dat er een soort kleine bot-stukadoortjes actief worden en er allerlei herstelprocessen in gang worden gezet.

Ik sta voor een dilemma. Ga ik de depressie van Sjors behandelen zoals ik dat normaal ook doe, of is deze situatie anders?

Sjors: ,,Dus jij zegt dat mijn vrouw en de fysiotherapeut eigenlijk wel gelijk hebben en dat mijn somberte misschien wel beter wordt als ik meer ga bewegen. Is het zo simpel?” Nou, laten we zeggen dat het een niet te onderschatten belang heeft Sjors! Maar er is meer, er is ook zoiets als hyperbare zuurstoftherapie . Een aantal van mijn collega’s is hier de afgelopen maanden zo enthousiast over geraakt dat we sinds vorig week in de praktijk een ware zuurstoftank hebben staan.

Het is een combinatie van hoge druk en zuurstof en het idee is dat mensen met klachten er meerdere uren, verdeeld over een aantal weken, in gaan liggen. Het effect is dat de mist in het hoofd van Sjors gaat optrekken zodat hij het hierdoor mentaal kan opbrengen om te gaan lopen en fietsen. We pompen dus zuurstof in het brein, zodat Sjors weer kan gaan fietsen met een volle band. Mooi toch, die moderne psychologie.

Ik sta voor een dilemma. Ga ik de depressie van Sjors behandelen zoals ik dat normaal ook doe, of is deze situatie anders?
Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column