Fietsen met Joop

Eén keer heb ik in New York gefietst, en dat was met Joop Mulder. Het was in 2009, een stralend mooie meidag. Joop had de fietsen geregeld, ze stonden voor ons klaar op Governor’s Island.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Dat is een klein eilandje bij Manhattan. Toen de Nederlanders er de baas waren, heette het Noteneiland. Er staan wat gebouwen uit de tijd dat het in gebruik was bij het leger, maar die zijn leeg en afgesloten. Het is nu een soort picknickplek voor de stad, heel groen, veel bomen, overal scharrelden eekhoorntjes.

Het was vreemd om van een New Yorker veerboot te stappen en dan Joop Mulder te zien staan, die bij Terschelling hoort. Met Amerikaanse fietsen, want een plan om hier fietsen van het Waddeneiland heen te halen was gestrand op bureaucratische bezwaren.

,,We gaan van dit lege spookeiland een cultuureiland maken’’, vertelde hij. Dat was ook zo: hij organiseerde daar in september een soort van Oerol, het New Island Festival. En hoewel Mulder de lat altijd hoog legde en nergens voor terugschrok, was hij hier zelf toch ook een beetje verbaasd over. Toen we onderweg waren afgestapt om over het water naar het Vrijheidsbeeld te kijken, en naar de adembenemende torens van Manhattan, zei hij ineens: ,,Hebben ze míj hiervoor gevraagd? Op deze plek in de wereldstad New York?’’

Maar dat moment duurde kort. Hij was vol vertrouwen dat het goed zou komen en mooi zou worden. Ook al was wat meer budget welkom geweest. Maar dat zei hij altijd.

asing.walthaus@lc.nl


Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column