Fabeltjeskrant

Het knettert weer eens tussen Turkije en Europa. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend op zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron omdat die vorige week het tonen van spotprenten van de profeet Mohammed verdedigde. Macron deed dat tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de geschiedenisleraar Samuel Paty, die twee weken geleden de keel werd doorgesneden door een moslimradicaal, als straf voor het tonen van Mohammed-cartoons in een les over vrijheid van meningsuiting.

FOTO

FOTO ANP

Macron is niet de enige die de gram van Erdogan heeft opgewekt. Ook Geert Wilders moet het ontgelden; de regering in Ankara heeft zelfs aangifte tegen hem gedaan. De PVV-leider had in een twitterbericht het Turkse staatshoofd afgebeeld met een bom op z’n hoofd, en daaraan de kwalificatie ‘terrorist’ toegevoegd. De aangifte tegen hem was voor Wilders aanleiding om helemaal los te gaan tegen de Turkse leider: ‘Erdogan is een tiran’ en ‘hij is zo gek als een deur’; de PVV-leider mag graag planken van dik hout zagen.

Den Haag schaarde zich na de aangifte tegen Wilders als één man achter de PVV-leider. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok riep de Turkse ambassadeur in Nederland op het matje en premier Mark Rutte richtte zich voor de televisiecamera’s rechtstreeks tot de Turkse leider: ,,Ik heb een boodschap voor president Erdogan en die boodschap is heel simpel. In Nederland beschouwen we vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen cartoons bij.”

Dat die vrijheid van meningsuiting in sommige Haagse kringen ook weleens wat minder hoog in het vaandel staat, bleek deze week toen er rumoer ontstond over het blad Gezond Verstand . Dat tijdschrift, uitgegeven door de Amsterdamse oud-hoogleraar Karel van Wolferen, ligt sinds kort in de schappen van vrijwel alle boekhandelketens. Het blad is een vergaarbak van complottheorieën, zet grote vraagtekens bij klimaatverandering en zet de coronamaatregelen van het kabinet bij het grofvuil. Het tijdschrift beweert onder meer dat mondkapjes bij kinderen tot hersenschade kunnen leiden en dat Covid-19 niet dodelijker is dan de griep.

Kamerleden van GroenLinks en D66 riepen bladenverkopers als AKO en Bruna op om Gezond Verstand uit de schappen te halen. Hun belangrijkste argument: het tegengaan van desinformatie. Bij de Reclame Code Commissie regende het klachten nadat een spotje voor het blad op de radio was uitgezonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wil van een verbod op publicatie niets weten: ,,Deze discussie gaat natuurlijk over een blad dat gewoon gedrukt kan worden, maar de vraag is of het nou wijsheid is om het te verkopen.” Volgens de bewindsvrouw verdient Gezond Verstand eerder een plekje naast de Fabeltjeskrant dan tussen serieuze opiniebladen.

Toch wringt het dat politici oproepen een blad uit de verkoop te halen als dat meningen verkondigt die hen niet zinnen. Complotdenkers moeten hun meningen in alle openheid kunnen verkondigen, om ze met open vizier te bestrijden. Vrijheid van meningsuiting geldt niet alleen voor cartoonisten, maar ook voor complotdenkers.


commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar