Evenwichtsoefening

Spartaans en Oostblokmentaliteit, het waren twee woorden die vaak vielen in de zaak die in een week tijd uitgroeide tot het ‘turnschandaal’. Turncoach Gerrit Beltman vertelde in een interview met het Noordhollands Dagblad dat hij jonge turnsters vroeger heeft mishandeld en vernederd en dat hij zich daar nu voor schaamt. „Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op.” Als een lawine ging het nieuws door de Nederlandse turnwereld.

Als een lawine ging het nieuws van grensoverschrijdend gedrag door trainers deze week door de Nederlandse turnwereld: het leidde er zelfs toe dat de gymnastiekbond het topsportprogramma voor vrouwenturnen stillegde.

Als een lawine ging het nieuws van grensoverschrijdend gedrag door trainers deze week door de Nederlandse turnwereld: het leidde er zelfs toe dat de gymnastiekbond het topsportprogramma voor vrouwenturnen stillegde. Foto: ANP

Het is goed dat misstanden en grensoverschrijdend gedrag onder de loep worden genomen. Maar een verrassing is het niet. Al jaren zijn er berichten over intimidatie en fysieke mishandeling. In 2011 bood de gymnastiekunie excuses aan voor het gedrag van oud-bondscoach Frank Louter. Al in 2013 publiceerden twee turnsters een boek over de keiharde aanpak van Beltman. Voormalig trainer Kelly Koets vertelde deze week in Trouw dat er een giftige mix ontstond waarin de trainer teveel macht had. Topturner Epke Zonderland zei dat hij er vroeger niet over piekerde om zijn dochter later te laten turnen.

Nieuws

menu