Europa wil geen mijnbouw onder Wad | opinie

‘Gebied laat bij hoog en laag water andere wereld zien.’ FOTO NEEKE SMIT

Net als ik gaan veel mensen op een zonnige en warme dag graag naar zee. Als Friezin zoek ik dan ons unieke werelderfgoed de Waddenzee op, een gebied dat bij hoog en laag water een totaal andere wereld laat zien.

Andere Nederlanders gaan dan misschien naar de Hollandse- of Zeeuwse kust. Ik ben er van overtuigd dat elke Nederlander die wens om naar zee te gaan herkent.

Uiteraard geldt dat voor veel andere landen in Europa net zo. Duitsers en Denen zoeken net als ik verkoeling aan de randen van de Waddenzee. Grieken, Spanjaarden en Italianen koesteren de koele wind van de Middellandse Zee. De zee is belangrijk en echt niet alleen op warme dagen.

Belangrijke resolutie

Deze maand heeft het Europese Parlement een belangrijke resolutie aangenomen over de toekomst van alle Europese zeeën. Het Parlement wil dat alle Europese leiders meer doen om te zorgen dat Europese zeeën schoon en vitaal worden. Eén van de duidelijke eisen van het Europees Parlement is dat in beschermde natuurgebieden zoals de Waddenzee geen mijnbouwactiviteiten meer worden toegestaan.

Steeds meer mensen zoeken steeds vaker verkoeling aan zee. Omdat het steeds vaker steeds warmer wordt door klimaatverandering. Toch staat de Nederlandse regering de winning van aardgas onder de Waddenzee nog toe. Nederland trekt zich niets aan van de oproep uit Europa. Zoals het kabinet zich ook niets aantrekt van oproepen van bisschoppen, van banken, van Friezen, van Groningers, van Noord-Hollanders, van vissers en van burgemeesters.

Het kabinet negeert iedereen die vraagt om te stoppen met mijnbouw onder de enige Europese zee die ook Werelderfgoed is. Terwijl onze wereld verkoeling hard nodig heeft, omdat ons klimaat aantoonbaar verandert. Ook daarom moeten fossiele brandstoffen onder de grond blijven.

Oerkrachten van eb en vloed

Héél soms, en dat geef ik niet graag toe, sta ik aan het Wad en ben ik er niet gerust op. Dan vrees ik dat al die mensen die van de zee en het Wad houden genegeerd blijven worden. Juist op dat soort momenten is het mooi om aan zee te staan. De oerkrachten van eb en vloed geven mij dan juist de kracht om strijdbaar door te zetten. Want die Europese politici hebben natuurlijk gelijk. Net zoals al die mensen die houden van het Wad gelijk hebben. Mijnbouw en uitbuiting van de natuur zijn onverenigbaar met het streven naar schone en vitale zeeën. Meer mijnbouw past niet bij het Werelderfgoed Waddenzee.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over mijnbouwplannen onder de enige zee in Europa die Unesco Werelderfgoed is. Vandaar dat wij deze week aan alle fracties in de Tweede Kamer héél duidelijk vragen om geen nieuwe mijnbouw toe te staan onder de Nederlandse Waddenzee. En nou maar hopen dat die oproep niet nog een keer genegeerd wordt. Als elke partij in de Tweede Kamer stemt zoals de collega’s in het Europees Parlement stemden, is er hoop.

Lutz Jacobi is directeur van de Waddenvereniging

Nieuws

menu