Efebifobie

De term efebifobie - angst voor pubers - is pas in de jaren negentig bedacht, maar de opvatting dat de jeugd niet deugt, gevaarlijk is zelfs, is zo oud als de mensheid.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Adam en Eva hadden al moeite met hun moeilijke zoon, Kronos, de vader van Zeus, at zijn kinderen op uit voorzorg (behalve Zeus dus) en Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma stelde dit weekeinde een noodverordening in.

Stoute Leeuwarder jongeren hadden op Telegram aangekondigd dat er zaterdag gedemonstreerd ging worden. tijd en locatie word daar bekent gemaakt , stond er. Met zulke taalfouten moet het wel echt zijn. Buma schoot ervan in puberpaniek, snel, we moeten iets doen, meteen maar noodverordening, blijf binnen alsjeblieft, ramen en deuren gesloten.

De pubers blij. Want kort na de bekendmaking van de noodverordening volgde een tweede bericht, met dat ze ‘de voorpagina’s’ hadden gehaald en er dus veel politie zou zijn. Je bent de deur nog niet eens uit en je hebt al succes. Veel meer dan dat succes werd het verder niet, dat staat elders in deze krant beschreven.

'De deur nog niet uit en dan al succes'

Efebifobie - het is wonderlijk dat de term niet meer gebruikt wordt. Dat jeugd altijd ‘samenschoolt’, dat mensen zich daardoor bedreigd voelen, dat er zelfs speciale apparaatjes bedacht zijn om jeugd weg te jagen - mosquito’s, die een irritant gepiep uitzenden dat je na je 25ste niet meer kunt horen.

Zulke wegpestdingen heb je niet tegen mensen van middelbare leeftijd, of bejaarden. Stoeproosters waar je met je rollator niet overheen kunt? Parkeerplaatsen waar gezinsauto’s niet op passen? Bestaan niet. Het enige waar je die groepen mee weg kunt jagen is samenscholende jeugd. Want daar zijn ze als de dood voor. Daar doen ze alles tegen en de dreiging verzinnen ze er zelf wel bij.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column