LC Commentaar | Asielopvang in Nederlands is zeer ongelijk verdeeld. Veiligheidsregio's als Twente en Zeeland zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen

Het lijkt onderhand routine te worden maar het blijft een beschamende vertoning: het heen en weer gesleep van asielzoekers naar sportzalen en kazernes en van evenementenhallen naar schoolcomplexen. Evenals dat er soms honderden asielzoekers noodgedwongen in de buitenlucht moeten overnachten in Ter Apel. Bij het Groningse aanmeldcentrum was het afgelopen zaterdag weer bingo. Er vond een massale vechtpartij plaats waarbij meerdere personen lichtgewond raakten.

Aanmeldcentrum Ter Apel.

Aanmeldcentrum Ter Apel. ANP

De oorzaken zijn genoegzaam bekend. De daling van het aantal opvangplekken in asielzoekerscentra - van ruim 50.000 in 2016 naar 43.000 op dit moment - en het enorme woningtekort in ons land. Daardoor lukt het maar niet om asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een huurwoning te helpen. Met als gevolg dat de azc’s vol zitten met deze zogenaamde statushouders. Het gaat om maar liefst 15.000 mensen, oftewel een derde van het aantal opvangplekken.