Een nieuw begin

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Allereerst wens ik u, namens de hele redactie, een gelukkig en gezond nieuwjaar. Ik hoop dat u hebt genoten van de reeks bijlages die we in de laatste twee weken van het vorige jaar met veel plezier hebben gemaakt. Sommige bijlages konden dagen mee.

Op bezoek bij mijn moeder zag ik de Top 2000 bijlage keurig op tafel liggen, zodat altijd even gespiekt kon worden wanneer de radio harder kon. Mijn persoonlijke favoriet was de fotobijlage die afgelopen donderdag bij de krant zat. Bijzonder om te merken dat sommige dingen alweer veel langer geleden lijken (100 kilometer op de snelweg) en dat het bij andere gebeurtenissen voelt of ze gisteren gebeurden (de politieknie in de nek van George Floyd).

Maar nu is het klaar met terugkijken. Het jaar dat voor ons ligt is nog onbeschreven. Tegen beter weten in hoopten veel mensen dat het oude normaal subiet zou terugkeren zodra het vervelende 2020 was afgesloten maar zo werkt het natuurlijk niet. We zitten voorlopig nog even vast aan coronamaatregelen en persconferenties. Nu de vaccinatiecampagne bijna van start gaat zijn er tal van journalistieke en ethische vragen die we namens u gaan stellen aan de autoriteiten. Welke Friese inwoners komen als eerste aan de beurt? Is de registratie op orde? Hebben mensen die gevaccineerd zijn straks meer rechten dan ongevaccineerden? Hoe heilig is lichamelijke integriteit als de volksgezondheid in het geding is?

We gaan het jaar trouwens in met nieuwe journalistieke partners. Dat betekent dat we vanaf nu gebruik kunnen maken van artikelen van andere landelijke en regionale kranten binnen uitgeverij Mediahuis. Denk bijvoorbeeld aan NRC , De Telegraaf , dagblad De Limburger , de regionale kranten in Noord-en Zuid-Holland en de Vlaamse krant De Standaard . De redactie doet uiteraard zelf de selectie. Het is een mooie aanvulling op onze belangrijkste taak: verslag doen van alles wat er gebeurt in uw dorp, streek, buurt of stad. We staan naast u, ook in 2021.