Een kijkje in de keuken van de redactie: de nuance als uitdaging

Roeland Sprey. FOTO ANNET EVELEENS

Naast regionaal nieuws wil de Leeuwarder Courant natuurlijk ook de rest van de wereld aan bod laten komen. Een kijkje in de keuken.

Binnenlands en buitenlands nieuws, Haagse, economische en culturele zaken: ze verdienen allemaal aandacht in deze krant. Het is echter niet doenlijk om vanuit deze provincie verslag te doen van alles wat er speelt in Den Haag, Amsterdam, Washington, Brussel en al die andere oorden waar van alles gebeurt dat ook op inwoners van Friesland zijn weerslag heeft.

Gelukkig kunnen we in Leeuwarden een beroep doen op collega’s elders. Tot 2013 kon de LC rekenen op de GPD, een samenwerkingsverband van tal van regionale kranten in Nederland. Toen een aantal van de aangesloten bladen uit bezuinigingsoverwegingen de stekker uit de GPD trok, moest de LC op zoek naar andere bronnen. Het Algemeen Dagblad was tot eind vorig jaar onze volgende bron van bovenregionaal nieuws.

Nu deze krant sinds 1 januari onderdeel is van Mediahuis kunnen we een beroep doen op verhalen van De Telegraaf , die onderdeel is van hetzelfde concern, net als trouwens NRC Handelsblad , waar we ook, in beperkte mate, verhalen van kunnen overnemen.

Voor de eindredactie was vooral de overgang naar kopij van De Telegraaf beslist even wennen. Het blad, dat zich graag profileert als de ‘wakkerste krant van Nederland’ heeft namelijk een reputatie op te houden. De krant schroomt niet om op bepaalde thema’s positie te kiezen en daar ook ronduit voor uit te komen.

En dat is soms best slikken. Vooropgesteld: ook bij De Telegraaf werken bekwame journalisten, die weten hoe ze een onderwerp bij de horens moeten vatten. Maar voor sommige artikelen geldt wel dat ze eerst grondig door de molen van de eindredactie moeten om ze geschikt te maken voor consumptie door LC -lezers. Zo proberen we koppen boven artikelen wat minder sensatiebelust te maken en snoeien we vaak heel bewust in al dan niet ronkende bijvoeglijke naamwoorden (denk aan ‘enorm’, ‘weerzinwekkend’, ‘gigantisch’ en meer van dergelijke superlatieven), waar de collega’s in Amsterdam patent op lijken te hebben.

Daarnaast kiest De Telegraaf nogal eens voor onderwerpen (vooral waar het gaat om misdaad en geweld), die vooral in de Randstad spelen en waar lezers in deze provincie vaak minder interesse voor hebben. Tegelijkertijd laat De Telegraaf ook onderwerpen liggen die wij onze lezers juist niet willen onthouden. Aan de eindredactie de taak om de LC -lezers een evenwichtig samengesteld menu voor te schotelen, op basis van niet alleen kopij van De Telegraaf , maar ook van ANP en andere bronnen.

Spannend wordt het rond de aanstaande Kamerverkiezingen. De Telegraaf maakt er nooit een geheim van meer op te hebben met een ‘vroempartij’ dan met ‘geitenwollensokkenclubs’. Het wordt voor de eindredactie beslist een uitdaging om alle stemmen rond de verkiezingen genuanceerd aan het woord te laten.

(Eens per maand vertelt een LC -redacteur op deze plek over zijn of haar werk.)

Nieuws

menu