Een eerlijke prijs

En weer was het raak. Boeren blokkeerden de distributiecentra van supermarktketens. Volle vrachtwagens konden niet uitrijden naar de winkels.

Boeren blokkeren met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte. Op verschillende plaatsen in het land protesteren boeren bij distributiecentra van supermarkten.

Boeren blokkeren met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo in Raalte. Op verschillende plaatsen in het land protesteren boeren bij distributiecentra van supermarkten. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Het is te begrijpen dat actiegroep Farmers Defence Force de supermarktketens op de korrel heeft; zij draaien dit jaar duizelingwekkende weekomzetten en dat steekt. Nederlandse boeren kijken met een schuin oog naar hun collega’s in Duitsland. De Duitsers, verenigd in boerenbond DBV, eisen een ‘Duitslandbonus’ voor producten die in eigen land worden geleverd. Vanwege de zogenoemde hoge standaarden.

Naar analogie van dat systeem kwam FDF op 17 november met Farmer Friendly, een keurmerk dat van de supermarkten een prijsverhoging vraagt van 3 procent. Het geld moet via een coöperatiepot rechtstreeks ten goede komen aan de Nederlandse boer.

Met dat idee is op zichzelf niets mis. Er zitten alleen nog te veel haken en ogen aan. Het wemelt in de supermarkten van de keurmerken. Wie goed wil voor de natuur en het dierenwelzijn kan te kust en te keur kiezen uit biologisch, Beter Leven, EKO, Livar, Planetproof, DeMeter of Weidemelk.

De ACM, de Autoriteit Consument en Markt, moet nog uitsluitsel geven over de houdbaarheid van dit nieuwe concept. En de uitvoering rammelt. Zoals winkelprofessor Laurens Sloot uitlegde in Distrifood : een keurmerk is op zich geen slecht idee. Maar het voorstel dat 3 procent van de totale supermarktomzet (1,25 miljard euro) in een pot van FDF moet komen ‘staat los van iedere realiteit’.

'Dit vraagt van beide partijen een uitgestoken hand'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wijst in een brief fijntjes op het feit dat 80 procent van wat Nederlandse boeren en tuinders produceren naar het buitenland gaat. Er zijn meer partijen nodig om ‘een zinvolle discussie over het verdienvermogen van boeren te voeren’. Ook daar is geen speld tussen te krijgen.

FDF zette de supermarkten middels een ultimatum het mes op de keel. Dat is een bijzondere manier om je gelijk te willen halen. Bovendien viel het bestuur lelijk door de mand na het bericht dat het CBL blokkeerschade direct zou verhalen op bestuursleden van FDF. Als een haas plaatste het bestuur donderdag een bericht op de eigen site waarin het zich ‘genoodzaakt zag jullie te ontraden om morgen bij CBL-leden te demonstreren’.

Eerst een sfeer van actie creëren bij de achterban, vervolgens de keutel intrekken en de frontlinie het werk laten doen. Over slappe knieën gesproken.

Het is prima om grote ketens een paar cent extra te vragen voor eerlijke producten. Geen consument zal daartegen zijn. Dit vraagt van beide partijen een uitgestoken hand. Het CBL moet vaart maken met een gefundeerde reactie op het Farmer Friendly-concept. En boze boeren moeten eindelijk eens snappen dat blokkeertrekkers meer goodwill breken dan kweken.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar