Een daad van vaderlandsliefde: de Trump-supporters waren op 6 januari slachtoffer van een complot | column Jan Postma, Onze Man in Washington

Jan Postma, Onze Man in Washington.

Jan Postma, Onze Man in Washington. Beeld: Eigen foto

Het was op zijn zachtst gezegd een raar gesprek. Ik had de man tegenover me net uitgelegd wat ik had gezien bij de bestorming van het Capitool in Washington. Maar hij geloofde me niet. Ik vertelde hoe ik op die 6de januari vanaf de trappen van het gebouw zag hoe mannen met Trump-petten ramen insloegen en deuren openwrikten. Hoe de politie werd aangevallen en uitgescholden voor landverrader, en hoe mensen per brancard werden afgevoerd.

Het was nogal gewelddadig, zo vertelde ik hem. Maar hij wilde er niets van weten. Dat geweld was overdreven door de media, zei hij, en kwam sowieso door linkse betogers en undercover FBI-agenten. Hij droeg een T-shirt met daarop ‘Ashli Babbitt was een held’. Babbitt werd die dag in het Capitool doodgeschoten door een agent. Waarom was ze een held? ,,Omdat ze het land wilde redden. Ze gaf haar leven voor onze vrijheid. Net zoals de mannen die jullie daar in Europa hebben bevrijd op D-Day.”

‘Jij zit ook in de zak van die communistische Democraten’