Een Rotterdammer in Leeuwarden: Zoeken naar de rust op 'Vliebiza'

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 45: Zoeken naar de rust op ‘Vliebiza’.

Vlieland doet me denken aan Ibiza. Klopt, zegt een medekampeerder, ze noemen het hier ‘Vliebiza’. Niet toevallig: het woord staat ook op de cover van de nieuwe LINDA (gekocht nadat de literatuur is gelezen).

Vliebiza dus. Ik krijg het idee dat de overeenkomsten liggen in het eilandschap, hippige winkeltjes en hippige mensen. Of: dure winkeltjes voor mensen met een gevulde beurs. Ik dacht dat de bootschoen niet meer bestond tot ik Vlieland betrad.

Mij doet Vlieland me denken aan Ibiza om een andere reden. Op beide eilanden concentreren de bezoekers zich rondom een klein deel (het dorp dan wel de grootste stad). Op deze plek is ook het imago gebaseerd van het goede moderne leven van beide eilanden. Ondertussen bevindt de grootste schoonheid van beide eilanden zich heel ergens anders. Buiten de drukte, weg van de concentratie bezoekers. In de leegte van kilometers glooiende natuur, prikkelarm, met uitzichten op andere eilanden en stille strandjes om je duik te nemen.

Vlieland en Ibiza zijn helemaal geen eilanden om moderne, hippe dingen te doen. Het zijn juist plekken waar wind, water en zon al eeuwenlang hun eigen gang gaan. Met fantastische natuur als resultaat. Waarom gaan mensen dáár niet naartoe?

Nu is dat natuurlijk ook juist niet de bedoeling. Natuur is gebaat bij weinig bezoekers. Goed voor de natuur; goed voor de natuurbeleving. En het hoeft ook helemaal niet: wandelen of witte wijn drinken – het is een kwestie van smaak. Maar wijn is echt lekkerder als je eerst een stuk door de duinen hebt geploegd. Even zónder mensen om je heen. Desnoods op je bootschoenen.

Na een week Vlieland gaan we een week naar Texel. Met een oude vissersboot steken we het wad over. Hier hetzelfde laken en pak. We zijn er vaker geweest en verkiezen paal 9 en paal 12 boven 19 en 21.

Vakanties op Texel hebben mede aan de basis gelegen van onze wens om buiten de Randstad te gaan wonen. Zo veel rust en ruimte in onze nabijheid wilden we vaker dan twee weken per jaar. Afgaande op de eilandbezoekers deze zomer zal het daarom ook meevallen met die trek naar het noorden. Weliswaar bezoeken meer mensen het noorden. Een oud-collega verruilt deze zomer Noord-Spanje voor de Weerribben, het Lauwersmeer en Terschelling. En thuiswerken is vast een blijvertje. Maar het gros, zagen we, verkiest nog steeds de drukte boven de rust.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram