Een Rotterdammer in Leeuwarden | Wat is natuur?

Daniël Coenen. FOTO JAN DE GROEN

Daniël Coenen verhuisde onlangs samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 18: Wat is natuur?

Aan de telefoon een oud-collega. Ze woont in Amsterdam maar heeft Leeuwarder roots en is er nog geregeld. Gelegenheid om af te spreken? ,,Ik ga net naar het bos”, zeg ik. Ze vraagt: ,,Welk bos?” Ik: ,,Het Leeuwarder bos, natuurlijk.” ,,Oh, dat bos, haha.” Een kwartier later staan we met onze kinderen in de modder en de stront van de Schotse Hooglanders.

Mijn partner en ik zijn beiden opgegroeid aan de rand van de Veluwe. Zo is een voorliefde ontstaan voor bos. We zijn dus erg blij dat we in het meer vlakke en natte Fryslân een bosje bij de hand hebben. Aangelegd begin jaren negentig, lees ik, om CO2-uitstoot te compenseren (toen al!). De gemeente en het Natuurmuseum doen er hun best voor dat er verschillende soorten dieren en planten groeien. Wandelpaden worden ontwikkeld. Begin dit jaar is gestart met ‘speelse natuurbouw’, om gebieden aantrekkelijker en gevarieerder te maken.

Je denkt: bos is toch natuur? Dit klinkt gemaakt. In het Van Dale-woordenboek staat bij ‘natuur’: alles op aarde wat niet door de mens is gemaakt: planten, dieren enz.

Op zich klopt dit. Een boom komt niet uit een fabriek maar groeit uit de grond. Tegelijkertijd: als wij mensen heel veel bomen planten, ontstaat er een bos. Een bos dat er niet was gekomen zonder dit mensenwerk. Dus een boom kan prima ‘natuur’ zijn maar dit Leeuwarder bos is maar beperkt ‘natuur’.

Fietsend rondom Leeuwarden valt het me eerder ook op. Weidsheid en groen geven je het idee in de natuur te zijn. Maar het is veelal agrarische grond dat veel meer economisch dan natuurlijk lijkt te zijn. Wilden we weg uit de industrieterreinen van de Randstad, zitten we er weer tussen. Het ziet er hier alleen anders uit.

Of niet? Laatst sprak ik een boer. Hij vertelt – zijn ogen glimmen van trots – dat hij zijn boerenland mooiere natuur vindt dan de Alde Feanen. Interessant. Allereerst: hij ziet zijn boerenland als natuur. Ten tweede: hij vindt dit dus mooier dan wat ik zou zien als de ‘klassieke’ natuur van zo’n natuurpark. Ja, dit kan natuurlijk ook. En zo’n park is ook maar beperkt natuurlijk door alle ingrepen en bestuurlijke bemoeienissen. Net als het Leeuwarder bos.

Kortom: natuur is natuurlijk ook maar een relatief begrip. Maar het is heerlijk om het bij de hand te hebben.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Nieuws

menu