Een Rotterdammer in Leeuwarden: Waar vind je nou nog zo veel leegte?

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 40: Waar vind je nou nog zo veel leegte

Jeugdsentiment laat me voortdurend verlangen naar de Wadddenzee. Met de jongste (dochter, ruim 1,5 jaar) ga ik naar Zwarte Haan. We banjeren over de klei. Ze wijst naar de horizon en zegt voor het eerst ‘ater’. Water dus. Alsof ze wachtte op ons uitje.

De week erop ga ik opnieuw naar Zwarte Haan. Nu alleen, lopend vanaf station Harlingen-Haven. Ik zie uit naar de eenvoud van water, lucht en dijk. Prikkelarm.

En dat lukt. Het is bewolkt. Geen felle zon. Geen eilanden zichtbaar aan de overkant. In de 4,5 uur op de dijk kom ik slechts een handjevol mensen tegen. Sommige zwemmen - ga ik ook nog eens doen.

“Heb je nog iets bijzonders gezien?”, vraagt een voorbijganger, wijzend op mijn verrekijker. Hier scoor je niet met een glimmende schoenen maar met robuust buitenmateriaal. “Alleen maar water, lucht en dijk”, zeg ik. “Best bijzonder. Waar vind je nou nog zo veel leegte?”

Hij tipt een paar vogels. En vindt doorlopen naar Hallum pas echt ver. Ik zeg dat ik dit niet met hem eens ben. En dóór.

Om de groeiende blaar te vergeten, denk ik aan wat ik eerder hoorde over de Waddenkust. Harlingen moet een mondaine badplaats worden, aldus een provinciebestuurder.

Ook: het idee is ontstaan om hier ergens een gat in de dijk te maken, zodat de zee slib kan afzetten in de polder erachter. Ik loop de dijk op. Tja, waarom niet, denk je als leek. Polder genoeg. Van links tot rechts – héél véél landbouwgrond. Tegelijkertijd lijkt er, achter me, ook genoeg kust beschikbaar voor de zee.

Volgens de pachtende boerenfamilie is het zeldzaam perfecte grond voor hun aardappelen. Wereldwijd schaars. De boerenzoon in de Leeuwarder Courant: “Ik vraag me echt af of de mensen die dit bedenken wel écht weten wat hier speelt.”

Een eeuwenoude, belangrijke vraag. Die wat mij betreft ook van toepassing is op de toekomst van Harlingen als ‘mondaine badplaats’. Ik bedoel: een beetje badderen met een cocktail en poké bowl moet best kunnen. Zoals Zandvoort, Scheveningen en Hoek van Holland. Maar dat is niet mondain. Dat is gewoon Nederlands. En goed genoeg, niet?

Op het terras in Zwarte Haan bespreken twee corona-sceptici de stand van het land. Zij stellen dezelfde vraag maar met andere woorden.

Volgens mijn navigatie is het 43 minuten lopen naar de bushalte. Ik heb er nog 35 voordat de bus de beoogde halte passeert. De dijk af, het land in tussen de polders door. Wellicht een woord voor de volgende keer: ‘older’.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Nieuws

menu