Een Rotterdammer in Leeuwarden: Tien sollicitaties en tien maanden verder, eindelijk een baan

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 41: Tien sollicitaties en tien maanden verder, eindelijk een baan.

Een paar maanden geleden: ik wacht op de uitslag van een veelbelovende sollicitatie. Eerst heb ik nog een kennismakingsgesprek voor een eventuele tijdelijke klus. Dit blijkt verrassend concreet – kan ik morgen beginnen? Een kwartier later telefoon: de baan gaat aan mijn neus voorbij.

Twee weken geleden: de opdrachtgever van de klus meldt dat het allemaal anders loopt. Er is besloten het werk uit te stellen. Gelukkig heb ik die middag ook de uitslag gehad van een andere veelbelovende sollicitatie: ze willen me hebben!

Na tien maanden en tien (serieuze) sollicitaties – en een stevige portie stress, eerlijk gezegd - is het zover dat ik een baan heb gevonden. En het mooie is: op het moment dat ik vorig jaar zomer mijn prachtige baan in Dordrecht opzeg, wil ik het liefst strategisch adviseur worden in de jeugdzorg. Dit jaar komen allerlei functies voorbij. Maar niet die ene. Tot nu – en ik krijg ‘m.

Met de baan komt een (voorlopig) einde aan het klussenbestaan als zzp’er. Dit is jammer. Ik heb mezelf net deze week loon uitbetaald van de afgelopen maanden. Dat viel niet tegen – weliswaar zonder pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook de variëteit in opdrachten en opdrachtgevers is leuk. Ik was politiek adviseur bij de provincie. Heb me verdiept in stikstof. Verzorgde een avond over de toekomst van Bolsward. Was docent strategisch adviseren. Voor een eerste zzp-jaar loopt het best aardig. Een goede Groningse zzp-vriend verklaart me dan ook voor gek.

Zeker als een dag nadat het helemaal rondkomt, ik telefoon krijg voor een nieuwe klus.

Maar ik kies ervoor onderdeel te zijn van een team. Met elkaar te bouwen aan de lange termijn. Op deze manier ook verder te wortelen in het noorden. Want dat is wel mijn verwachting: de relaties die je met vaste collega’s aangaat, strekken verder dan die bij tijdelijke klussen. En dat vind ik belangrijk omdat we hier natuurlijk nieuwe vrienden en kennissen willen gaan maken. (Waarbij het schoolplein ondertussen zijn werk doet.)

Hierin schuilt ook het enige nadeel van mijn nieuwe baan – die is in Groningen. Voor de Friese worteling vind ik dat ik wel jammer. Maar ik heb besloten het te zien als een verrijking. Nu we Fryslân leren kennen, pak ik Grunn (of Grinslân) er gewoon bij.

De start is in september, het belooft een mooie zomer te worden!

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram